• 3

Gigant se oprašta od svojih zombi brendova: "Ako ne donose profit, šta će nam?"

U prvoj polovini prošle godine, Koka-Kola je eliminisala više od 275 svojih proizvoda

  • 3
koka kola Foto: Pixabay

Svetska kompanija Koka-Kola, lider u svom segmentu poslovanja, odlučila je da stavi tačku na proizvodnju nekih brendova koji ne donose profit, kao što je Odwalla.

Ta marka, međutim, nije jedina, a ovaj gigant je opisuje kao "zombi brend", odnosno onaj koji ne raste. Na ovaj način, kompanija koja ima više od 500 brendova u svom vlasništvu, u 200 zemalja sveta, želi da smanji troškove poslovanja, naročito sada u toku korona krize.

U proteklim mesecima, Koka-Kola je, kao i mnogi drugi divovi za široku potrošnju, pojednostavila svoju ponudu proizvoda, kako bi popustila pritisak koji je bio na lancima snabdevanja. Ukratko, fokusirali su se na svoja najprodavanija pića.

Ti napori su sada udvostručeni, pa sve više brendova "ispada iz igre".

U drugom kvartalu ove godine, koji je Koka-Kola završila 26. juna, kompanija je opala za 28%, na 7,2 milijarde dolara. Kako dalje navode, "prioritet je imati manje jačih, većih brendova, koji odgovaraju na potrebe različitih potrošača".

Zanimljivo je da više od pola brendova koji su u vlasništvu Coca-Cole ima veoma slab rejting, odnosno prodaju koja predstavlja samo 2% ukupnog prihoda kompanije. Treba napomenuti da je korona možda samo ubrzala proces ukidanja "zombi brendova", ali taj plan važi odavno.

U poslednje dve godine, Koka-Kola je identifikovala i isključila sve marke, proizvode, arome i ambalaže koji nisu doprinosili profitu. Jedan od najistaknutijih "zombija" kompanije bio je New Coke, uveden u aprilu 1985, a ukinut već u julu iste godine.

U prvoj polovini prošle godine, Koka-Kola je eliminisala više od 275 svojih proizvoda.

Video: U prestonici srpske kajsije nema šta da se bere, martovski mraz desetkovao rod: Loš godina za voćare

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran F

    24. jul 2020 | 19:10

    Coca - cola je puna hemije pročitajte sastojke ... strašno .🍹

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>