• 8

Zašto je najpopularnija hrvatska destinacija sada najgore prošla? Razlog je samo jedan

Ne, nije reč o skupom smeštaju i visokim cenama u restoranu

  • 8
Dubrovnik, Hrvatska

Dubrovnik / Foto: Tanjug/AP

Hrvatska je u julu imala dva miliona turista što jeste cifra s obzirom na situaciju, ali ipak dosta manje nego prošle godine, kada ih je bilo oko 4 miliona.

Za neke ugostitelje ovo leto možda i nije izgubljeno, jer su određene hrvatske destinacije prošle neočekivano dobro, ali je slavni Dubrovnik podbacio.

Danas je u tom gradu, u hotelu Adria, održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice (HTZ) s turističkim zajednicama Dubrovačko-neretvanske županije, piše Poslovni dnevnik.

Dubrovačko-neretvanska županija trenutno je na 24% turističkog prometa u poređenju s prošlom godinom, otkrio je direktor turističke zajednice te županije, Vladimir Bakić. Pored njega, sastanku su prisustvovali i Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, kao i 20 predstavnika turističkih zajednica gradova i opština s tog područja.

- U julu trenutno beležimo 38 odsto turističkog prometa u odnosu na prošlogodišnji isti mesec. Dubrovačko neretvanska županija ostvarivala je do sada više od 2 miliona dolazaka na godišnem nivou, od čega je četvrtina turista dolazila s neevropskih tržišta, pre svega iz SAD, Azije, Australije - naveo je Bakić.

Takvih turista sada gotovo da i nema. Osim toga, Britanci su česti gosti ove hrvatske regije, ali se tamošnje tržište otvorilo tek pre desetak dana, pa se pomak još ne može videti.

Staničić je pojasnio da su trenutno na stranim tržištima primetna dva smera promotivnih kampanja. Jedan smer, kako kaže, odnosi se na pozivnu, oglašivačku kampanju, a drugi na onaj informativni deo, kroz koji se komuniciraju opšti podaci vezani za sigurnost Hrvatske, kao turističke destinacije.

Prema njegovim rečima, HTZ je na svim tržištima komunicirala pravovremeno, ali su Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija najviše pogođeni, jer se oslanjaju na avio-dolaske kojih sada manjka. U ovom trenutku, prema izveštaju Aerodroma Dubrovnik, pokrenuto je više od 85 vazdušnih linija.

Najveći broj linija je za Veliku Britaniju (16), Francusku (13), Nemačku (11), Italiju (8) i Poljsku (6). Prema broju linija, najviše njih obavlja "EasyJet", a zatim slede "Volotea", "Croatia Airlines", "Jet2.com" i "LOT".

Video: Albanija se uzda u turiste sa Balkana, jedino im oni mogu spasiti sezonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>