• 4
 ≫ 

Jedina situacija ovih dana kada će vam bankari u Beogradu tražiti da skinete masku

 ≫ 

Naplata rata svih kredita, kako za građane, tako i za privredu, staje danas

  • 4
Biznismen, biznis, radnik, maska, kancelarija, biznis, koronavirus

Foto: Shutterstock

Građani koji žele da nastave sa plaćanjem rata kredita od danas do 10. avgusta mogu da se jave matičnim bankama i odbiju moratorijum, odnosno pauzu u otplati obaveza.

Podsetimo, banke u Srbiji imale su obavezu da do kraja jučerašnjeg dana na svojim portalima objave obaveštenje za klijente o novom zastoju u otplati kredita.

Banke/davaoci finansijskog lizinga bili su dužni da fizičkim licima, poljoprivrednicima, preduzetnicima i privrednim društvima do 31. jula ponude zastoj u otplati obaveza.

Obaveštenje treba da sadrži informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.

Obzirom da su banke mogle već istog dana (27. jula) kada je Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio propise kojima dužnicima omogućava da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga, da na svojim sajtovima postave obaveštenje, tako su i klijenti već tada mogli da se izjasne da žele da nastave sa otplatom obaveza, odnosno odbiju moratorijum.

Ukoliko dužnik u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, tu ponudu ne odbije, smatraće se da je ponudu prihvatio.

Klijent banke može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, putem redovne pošte, telefonom ili u poslovnim prostorijama banke/davaoca finansijskog lizinga, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, ali i da odustane od primene moratorijuma tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke na prethodno opisan način ili uplatom u celini dospele, a neizmirene obaveze, objasnili su u NBS.

Građani već počeli sa se izjašnjavaju

 

Kako smo se i sami uverili jutros, u dve banke koje smo posetili (jednu filijalu na Banovom Brdu, a drugu na Novom Begradu), ima građana koji su došli da se izjasne da ne žele moratorijum.

- Želim da mi rate redovno stižu na naplatu. Imam sredstava, a i lakše mi je tako. Imam u ovoj banci dva kredita, jedan manji, koji stiže na naplatu 10. u mesecu, i jedan veći koji stiže 12 - kaže nam sugrađanka S. P.  (56).

Ona je došla u pratnji unuka i navodi da se plašila  gužve jer je njen utisak da će mnogi, bar iz njene okoline, da nastave sa plaćenjem svojih obaveza ovaj put.

To se poklapa i sa očekivanjem samih banaka koje očekuju da će biti manje klijenata koji će se opredeliti za moratorijum.

Osim pojedinih građana koji su rešili da već prvi dan kažu da ne žele moratorijum, redove ispred banke danas a i prethodnih dana prave i građani koji su zakasnili sa svojim karticama, odnosno sa podizanjem novih.

Kako mnogima obično ističu ove godine, a rok je bio jun/jul za zamenu istih, očigledno su mnogi čekali psolednji dan da podignu i zamene svoje osnovne, kreditne i dina kartice. 

U jednoj od banaka u kojima smo bili, kažu da im odavno nije ovoliko kartica "prošlo kroz ruke" kao jutros.

Banke insistiraju na poštovanju distance, i nošenju maske, pa vam drugačije ponašanje neće biti tolerisano.

Ipak, kako smo se i sami uverili, službenik banke će vas ljubazno zamoliti da skinete masku samo u trenutku kada vam bude uručivao kartice, da bi se uverio da ste to zaista vi.

Hoćete li vi prihvatiti novi moratorijum? Odgovorite nam u našoj anketi?

Video: Vasić: Bankama rok tri dana da na internet stranicama postave ponudu za moratorijum

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>