• 3
 ≫ 

Radnici 56+ prvi na udaru: Starosna, ali i polna diskriminacija jača tokom recesije

 ≫ 

Oko 80% Amerikanaca ne može sebi da "priušti" odlazak u penziju, a pandemija Covid-19 im dodatno odmaže

  • 3
Biznismen, biznis, radnik, maska, kancelarija, biznis, koronavirus

Foto: Shutterstock

Starosna diskriminacija na tržištu rada, koja je navodno nezakonita, posebno raste tokom recesije. Neki poslodavci koriste priliku da iskusne radnike, koji su adekvatno plaćeni za svoj posao, zamene mladima koji pristaju na mizernije uslove, jer su početnici ili nemaju izbor.

Ti iskusni radnici uglavnom imaju 50 ili više godina, i pripadaju grupi bejbi bumersa - generacije od 1944. do 1964, a takvih je u SAD trenutno 76 miliona. Dakle, imaju između 56 i 76 godina.

Nova studija Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja otkriva da starosna diskriminacija raste zajedno sa stopom nezaposlenosti. Stariji radnici imaju tendenciju da budu poslednji unajmljeni za posao, a prvi otpušteni. Iako stopa nezaposlenosti pada u poslednja dva meseca, još nije gotovo.

Ekonomisti sa Kalifornijskog univerziteta i sa Univerziteta u Džordžiji proučavali su broj žalbi, podnetih na osnovu starosne diskriminacije, i uporedili ih sa stopama nezaposlenosti u relevantnoj industriji u SAD.

"Za svako povećanje stope nezaposlenosti za 1 procentni poen, količina starosne diskriminacije u domenu otpuštanja i novčanih naknada porasla je za 4,8%, odnosno 3,4 odsto", otkrili su ovi ekonomisti. Rezultat je bio još precizniji kada su eliminisali neke "neozbiljne pritužbe", ili one sa slabim argumentima.

Da li vam nedostaje kancelarija?

"Bejbi bumers" žene su ugroženije od muškaraca iz iste generacije / Foto: Shutterstock

Ovo sve potvrđuje i studija iz 2012. godine, koja je testirala starosnu diskriminaciju, poslavši lažna CV dokumenta žena na određene adrese. Otkriveno je da "svako povećanje stope nezaposlenosti za jedan procenat, smanjuje stopu povratnih reakcija za starije žene, za 1,7 procentnih poena, u odnosu na mlađe".

Što je veća stopa nezaposlenosti, to su veće šanse da će poslodavci favorizovati mlađe kandidatkinje za posao. Dakle, kako se tržište rada pogoršava, zaključuju stručnjaci, tako se povećava i starosna diskriminacija, a to je upravo ovo vreme sad.

Tehnički gledano, poslodavci ne smeju da diskriminišu radnike starije od 40 godina na osnovu starosti, zahvaljujući Zakonu o diskriminaciji starosne dobi iz 1967. godine. Ali, činjenica je da se ovaj zakon više krši, nego što se poštuje.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keke

    10. avgust 2020 | 08:03

    Zbog toga su smućkali virus.Stradaće im starija populacija, siromašni, migranti iz J.Amerike, a to su milionske brojke.

  • nikolas

    10. avgust 2020 | 08:45

    KAD PREDJETE 50 GODINA ONDA STE ODPISANI U ,DEMOKRATSKOM,SVETU KAO RADNIK I COVEK I NAJRADIJE BI ELITA -POSLODAVCI VOLELI DA STE MRTVI !!!

  • Čiča

    10. avgust 2020 | 13:04

    Korona lapot.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>