• 24

Šta da radite ako nećete gas od kompanije koja je na vašoj opštini? Imate li izbor?

Zašto ste prinuđeni da na svojoj opštini kupujete gas samo od pretpostavljene kompanije?

  • 24
Cene gasa, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Priključak domaćinstava na gas od pre mesec dana snižen je na fiksnih 780 evra sa PDV-om. To je sa dosadašnjom lokalnom taksom, koja se ukida, najmanje i dvostruko jeftinije.

To međutim, važi samo za korisnike Srbijagasa i ona domaćinstva gde gasifikacija još nije uvedena. Na opštinama gde je određen distrubuter, građani jednostavno nemaju izbora - plaćaš kompaniji koja te je odabrala. Odnosno koju je odabrala opština.

Da li građani imaju izbora i da li mogu da biraju od koje kompanije će dobijati gas? Da li mogu da urade nešto da bi gas dobijali po povoljnijim uslovima nego što im nudi privatna kompanija.

Najkraći odgovor je - ne.

- Ne mogu ništa da urade, jer ta teritorija pripada privatnoj kompaniji, Srbijagas, kao ovlašćeni snabdevač, samo isporučuje gas toj kompaniji koja dalje gas šalje svojim potrošačima - kaže za Telegraf Biznis Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

Na pitanje šta da rade oni koji na primer, žele baš gas od državne kompanije, Vuletić ističe da jednostavno, izbor ne postoji i da ko nije u sistemu Srbijagasa, zavisi od distributera na čijoj je površini.

- Ne može ništa da se uradi, jer je distributer glavni i on određuje uslove - kaže on.

To, dodaje, znači da ti korisnici ne mogu da računaju na uslove za nove priključke, odnosno da oni važe samo za korisnike Srbijagasa.

- To je slična situacija, kao što postoji digitalni signal pa se dodeli samo jedan mobilni i tv operater (što zavisi od uslova na tržištu). Dakle, ne možete da birate operatera, osim da se podnosi poseban zahtev, pa od zgrade do zgrade - objašnjava za naš portal Marko Dragić, pravni savetnik iz Nacionalne organizacije potrošača (NOPS).

Gas, grejanje, majstor, radijator

Foto: Shutterstock

Kako da ipak probate da dobijete drugi gas?

 

A na kojoj teritoriji će biti koji distrubuter odlučuje opština, odnosno lokalna samouprava.

- Potrošač je odabran od strane distributera, da se malo našalim - kaže nam Vuletić.

Kako nam dalje objašnjava, lokalna samouprava odlučuje od koga će kupiti gas, a prvo što tom prilikom radi jeste - raspisivanje tendera. Tada se biraju uslovi.

Kako je praksa pokazala, obično to budu kompanije koje su inače registrovane na toj teritoriji, poput Beogasa, na Čukarici, na primer.

Postoji ipak jedna šansa da ne birate baš Beogas:

- Jedina opcija jeste da ko je predsednik mesne zajednice ili organ lokalne samouprave, da kao predstavnik dela građana bude taj koji će da kontaktira neko drugo preduzeće i raspita se o mogućnostima priključka - kaže nam Dragić.

Međutim, napominje, da ta opcija uopšte nije isplativa.

- Građani bi snosili trošak tog dela i uvođenja novog distrubutera. Kao i za gas i struju, ili telefon. Morali bi posebno da plate - kaže nam on.

U Srbiji ima najmanje 15 različitih kompanija za gas, zapravo u svakom gradu po jedna. One se dalje, međusobno dogovoraju o poslovanju.

Koliko košta gas i priključak? 

 

Dugo godina priključak je iznosio oko 1.500 evra (kod Srbijagasa), no cena je polako padala.

S druge strane, prema podacima koje nam je dostavila Agencija za energetiku (AERS), prosečna cena gasa za malu potrošnju, u koju spadaju i domaćinstva iznosila je za prošlu godinu  35, 43 dinara po metru kubnom. 

Tako, kubik gasa kod Srbijagasa košta  34,37 dinara, kod Beogasa 38, 10 nešto jeftinije su 

Beogradske elektrane ( 34, 16), Cyrus Energi, Beograd, 35, 62, Yugorosgaz - 30, 89.

gas

Prosečna odobrena cena prirodnog gasa za 25 kompanija/16Foto: Printscreen/AERS

Ako uzmemo prosečnu cenu od 35,5 dinara i ako se koristi šest meseci po 16 sati dnevno i održava temperatura 20 stepeni, to na kraju za prosečan stambeni objekat iznosi oko 42.000 dinara.

Što se tiče priključka, izdvajanja za opremu potrebnu za uvođenje gasne infrastrukture od provatnila (radijatore, cevi, ventile i gasni kotao) su između 1.500 do 1.800 evra.

Cena priključka je inače i najveća stavka, kada je reč o ceni, u slučaju da se domaćinstvo odluči na grejanje na plavi energent.

U Srbijagasu i Beogasu nismo dobili komentare na pitanje poređenja cena kako za gas, tako i sam priključak. 

Snabdevač snabdevaču povećao cenu 11%

 

Na veleprodajnom tržištu prirodnog gasa kupovina i prodaja se odvijaju direktno između učesnika na tržištu. Veleprodajno tržište prirodnog gasa je u 2019. godini bilo bazirano na trgovini između snabdevača i između snabdevača i proizvođača prirodnog gasa.

Na ovom tržištu je u 2019. godini učestvovalo tri snabdevača (JP Srbijagas, Кing gas i Cestor Veks) i proizvođač NIS, objašnjavaju iz AERS.

Veleprodajno tržište prirodnog gasa je, osim kupovine gasa za potrebe javnih snabdevača, bilo bazirano na bilateralnim ugovorima između samih snabdevača i između proizvođača i snabdevača. Tokom 2019. godine, na veleprodajnom tržištu su tri kompanije prodavale prirodni gas snabdevačima i javnim snabdevačima za potrebe krajnjih kupaca, navode.

Prosečna ponderisana veleprodajna cena po kojoj su snabdevači prodavali prirodni gas drugim snabdevačima u 2019. godini iznosila je 34,51 din/m³ i viša je za 11% u odnosu na cenu koja je realizovana u prethodnoj godini.

miris, radijator

Foto: Prinscreen/ facebook.com/rachel.countydurhamphotography

Od toga, prosečna ponderisana veleprodajna cena po kojoj su snabdevači prodavali prirodni gas javnim snabdevačima u 2019. godini iznosila je 31,79 din/m³ i viša je za 11,5% u odnosu na cenu koja je realizovana u prethodnoj godini.

Trenutno se u Srbiji rade 88 projekta gasifikacije.

Da bi korisnici širom zemlje odbili mogućnost da se više ne greju na već postojeći daljinski sistem, treba im hrpa papira, i do najamnje 15.000 dinara.

Obično se traži da se priloži dokaz o vlasništvu stana, fotokopiju lične karte, ali i poslednji račun jer je jedan od osnovnih uslova da se isključe sa grejanja - da plate sve prethodne račune. Najjednostavnije isključenje košta 8.500 dinara.

Ipak, na ove papire i treba i saglasnost kućnog saveta, koja ipak nije samo formalna. U njoj stoji da komšije pristaju da snose posledice zbog isključenja drugih stanara.

Upravo ova stavka onemogućava brojnim korisnicima da traže isključenje.

Gas s druge strane, važi za ekološki energent, a sve je isplativiji za korišćenje, jer se vezuje za cenu nafte.

Očekuje se i njegova stabilna cena, dodaje nam Vuletić.

U razvijenim evropskim zemljama sva domaćinstva koja imaju priključak za struju imaju i za gas. U Srbiji taj energent koristi tek 260.000 građana.

Realizacijom započete gasifikacije i pojeftinjenjem priključka u narednih nekoliko godina gas bi mogao stići do još 500.000 domaćinstava.

Video: Grejna sezona oduvala sve predrasude

(V.Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    5. avgust 2020 | 15:28

    zasto Srbi ne zele gas.... ispred moje kuce prolazi gas ali ni meni ni desetinama drugim mojim komsijama ne pada na pamet da uvedemo gas. imam u kuci sistem za grejanje i na ugalj i drva, struju ali na gas necu... prvo kostalo je sacuvaj boze, zatim gas koji su dobijali je veoma loseg kvaliteta tako da zagrejete 100m2 treba vam dupla kllicina gasa nego onome u Nemackoj, Svajcarskoj, Italiji, Madjarskoj.... trece kuca mora da vam bude ususkana od poda do plafona i fasada da bude kvalitetna da bi vam se isplatilo.... svuda u svetu vi za to domacinstva dobijate veoma povoljno novac a kod nas drzava ocekuje sami to da resimo.... sa bednim platama i penzijama... bio sam u kucama koje se greju na gas i hladno je a racun koji dobijaju enorman... ja na ugalj i idem u majici krstkih rukava... razlika

  • Ax

    5. avgust 2020 | 15:46

    Ispred kuće mi prolazi gas, a ja se grejem na drva i ugalj. Kad idem u komšiluk koji se greju na gas oblačim dvoje debele čarape, debeli duks I prsluk. Može i kod njih da bude temperatura kao kod mene, ali onda moraju da stave čep u stražnjicu jer kad plate gas malo ostane za hranu. Drva, ugalj, struja, pelet sve je jeftinije od gasa.

  • Tamas

    5. avgust 2020 | 16:03

    Ja hoću da menjam distributera vode i da ne plaćam arsenovaču po ceni ispravne pijaće vode. I drugo, kome je smetala Elektrovojvodina i kakve ja to sad odjednom veze sa ED Beograd imam?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>