• 2

"Srbija zemlja vrednih i stručnih rudara i zemlja velike rudarske industrije"

Domaći rudarski sektor jedan od najdinamičnijih delova privrede

  • 2
Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ministar rudarstva i energetike Alekandar Antić čestitao je Dan rudara svim zaposlenima u rudarskom sektoru i najavio velika očekivanja od ulaganja oko tri milijarde dolara u modernizaciju rudnika u Boru, otvaranje rudnika "Čukaru Peki" i "Jadar" što će taj sektor dići na još viši nivo.

- Ljudima koji se bave jednim od najtežih i najodgovornijih poslova želim da izrazim puno poštovanje za njihov savestan rad i da najavim dalju podršku države, pre svega u unapređenju njihove bezbednosti i zaštite na radu - naveo je Antić i podsetio da je domaći rudarski sektor jedan od najdinamičnijih delova privrede.

U njemu radi oko 29 000 ljudi, što je povećanje od 11,9 odsto u odnosu na isti period 2019, i čini jednu od okosnica naše ekonomije, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, država je veoma jasno pokazala da brine o rudarskom sektoru, pre svega o modernizaciji, neprestanom unapređenju ekoloških standarda i zaštite na radu, ali istovremeno i o razvojnim i tržišnim potencijalima.

- Srbija je već godinama lider u ovom delu Evrope kada je reč o privlačenju stranih investicija, a rudarski sektor je u tom pogledu nezaobilazan. Naši kapaciteti nam daju za pravo da upravo u rudarskom sektoru možemo da očekujemo još veće investicije, otvaranje novih i modernizaciju postojećih rudnika, dodatna istraživanja i eksploataciju, što sve znači nova radna mesta, viši standard zaposlenih i još bolje uslove za rad - naveo je ministar.

- Rudarski posao je težak, možda i najteži, ali on je u Srbiji istovremeno i veoma atraktivan i motiviše mlade da mu se posvete, jer garantuje dobru zaradu i sigurnu egzistenciju. Srbija će nastaviti da se domaćinski i odgovorno odnosi prema svojim rudnim resursima, jer u njima vidi ogroman potencijal za svoj ukupni razvoj - navodi se u saopštenju.

Rudnik, rudar

Foto: Shutterstock

Ministar je rekao da nadležni imaju velika očekivanja od investicija u modernizaciju rudnika u Boru, otvaranje rudnika "Čukaru Peki“ i "Jadar“, ukupno oko tri milijarde dolara u narednih nekoliko godina, što će podići naš rudarski sektor na još viši nivo.

Pored toga, dodaje, intenzivno se radi i na geološkim istraživanjima na području Bora, Resavice, u Timočkom kompleksu, naravno i u našim velikim ugljenokopima u Kolubari i Kostolcu.

Sve to zajedno govori o stalnom rastu našeg rudarskog sektora i povećanju njegovog učešća u BDP-u Srbiji, naveo je Antić.

- Rudarstvo je naša strateška grana i njegov značaj nije samo u novim milionima tona iskopane i prerađene rude, već i u tome što njegov rast podiže ekonomiju i standard čitavih regiona naše zemlje - rekao je on i dodao da želi da naša rudarska područja, poput istočne i zapadne Srbije budu regioni u kojima mladi ljudi ostaju da rade, zasnivaju svoje porodice i udobno žive u čistoj i zdravoj okolini.

Prema njegovim rečima, zato se ulažu veliki trud i novac da se osigruaju takvi uslovi.

- Zato i imamo mnogo razloga da sa ponosom kažemo da je Srbija zemlja vrednih i stručnih rudara i zemlja velike rudarske industrije i još većih potencijala koje ubrzano stavljamo u punu funkciju - rekao je Antić.

Video: Vučić obišao novi kop u Kolubari, sa oko 400 tona zaliha uglja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boranka

    6. avgust 2020 | 02:09

    Tih vaših 11,9 % zaposlenih u rudarstvu okačite mački na rep, jer to nisu napi ljudi. Većina novo zaposlenih su kinezi. Šta su dobro doneli nama? Pa u Boru je zagadjenost tolika da ćemo svi oboleti kroz par godina. Merna stanica meri zagadjenje 11 puta veće od maksimalnog dozvoljenog. Da li neko zna da kaže KO im to dozvoljava? Naravno, čelnici koji vode našu državu. Kinezi u Boru prave celo jedno kontejnersko naselje sa oko 6000 kreveta. Zašto država ne reaguje. Zašto ne rade naši ljudi? Kinezima su poklonjeni (ne prodati) naši objekti koje će oni iskoristiti za svoje potrebe. Kinezi uvoze iz kine veći deo svega što im je potrebno za taj rudnik, kao i za njihove potrebe smeštaja. Zar država ne bi trebala da kaže " uvezite 40%,onih 60% morate da kupite od nas". Kinezi kao poslodavci diktiraju našim ljudima da li smeju da u svoje slobodno vreme napuste Bor ili Srbiju i odredjuju im karantin ako su to uradili. I još mnogo toga ima a država ćuti i odobrava. I šta mi imamo od toga osim dima koji nas guši i gomile kineza koji imaju veća prava od nas Borana. Jadna li si državo Srbijo.

  • Kiro

    5. avgust 2020 | 17:48

    A, sta vredi kada smo dobri i strucni radnici kada nismo placeni za svoj trud

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>