• 0

Ovako izgleda portal za prijavu "Moja prva plata": Kako da popunite i ko može da dobije posao

Više od dve milijarde za program

  • 0
Management consulting, biznis Foto: Shutterstock

Program države "Moja prva plata", namenjen onima koji su završili srednju školu ili fakultet, nemaju radnog iskustva, a u potrazi su za svojim prvim poslom, počinje danas.

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) danas bi trebalo da raspiše javni poziv kojim će definisati uslove učešća i način prijavljivanja poslodavaca i nezaposlenih mladih osoba na program u okviru kog će država subvencionisati deo zarada, kako bi se podstaklo zapošljavanje mladih ljudi.

Ovako će izgledati ceo portal:

Kako se prijaviti?

Prijavljivanje će biti moguće preko sajta "Moja prva plata" do 25. septembra.

Poslodavac bi trebalo da unese opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka kao i ostalih uslova koje očekuje da kandidat ispuni.

Mladi, odnosno kandidati koji žele da se prijave za rad u kompanijama, moći će to da urade od 1. do 15. oktobra preko aplikacije koju kreira Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa PKS, NSZ, uz podršku Ministarstva finansija i Vlade, dok će se od 1. novembra obavljati povezivanje kandidata i poslodavaca koji su oglasilili radne pozicije.

Šansa za 10.000 mladih

Šansu za sticanje iskustva, a potencijalno i zaposlenje, preko ovog programa dobiće 10.000 mladih. Država će tokom devet meseci finansirati deo njihovih zarada i to kroz novčanu naknadu u mesečnom iznosu od 20.000 dinara onima sa srednjim obrazovanjem, a 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem.

Prema informacijama Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, program će se realizovati bez zasnivanja radnog odnosa, sa ciljem da se mladima bez radnog iskustva omogući da obave praksu na poslovima kod poslodavca. Na taj način bi stekli znanje, veštine i kompetencije za rad i tako povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Država će za subvenciju preduzećima izdvojiti dve milijarde dinara.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>