• 10

Doneta mera za hotelijere: Direktna subvencija od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu

Očekuje se, kako kaže Mali, da će novac stići u ruke hotelijera krajem septembra, a najkasnije početkom 10. meseca

  • 10
Hotelska soba, donacije

Direktna subvencija je 1.247.171.000 dinara / Foto: Pixabay

Turizam i ugostiteljstvo su teško pogođeni sektori tokom pandemije virusa korona, a u posebnom problemu su gradski hotelijeri.

Dobar deo domaćeg stanovništva je "spas" usred leta potražio van grada, na planinama i jezerima, pa gazde apartmana i hotela u tim regijama nemaju mnogo izazova. Gradski hoteli su, pre svega, prazni zato što nema stranih turista.

Danas je održano predstavljanje mera koje bi pomogle ovom sektoru da uspešnije prebrodi krizu, a odlučeno je da će gradski hotelijeri dobiti od države direktnu subvenciju od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu.

Direktna subvencija je 1.247.171.000 dinara

- Ovo je nova, sektorska mera za ublažavanje posledica aktuelne pandemije, koja je ugrozila ugostiteljstvo - rekao je danas na skupu ministar finansija, Siniša Mali.

Ministar je nakon sastanka sa predstavnicima gradskih hotelijera u Privrednoj komori Srbije rekao da je jedini uslov za korišćenje pomoći da hotelijeri do kraja 2020. ne otpuste više od 10% radnika.

hotelska soba

Gradski hotelijeri će dobiti od države 350 evra za svaku sobu / Foto: Pixabay

Takođe je naveo da će za desetak dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviti javni poziv za hotelijere, radi preciziranja kriterijuma za prijavu. Očekuje se, kako kaže Mali, da će novac stići u ruke hotelijera krajem septembra, a najkasnije početkom 10. meseca.

Ministar je mere ilustrovao i primerom. Kako je objasnio, jednokrevetna soba dobiće oko 500 evra državne pomoći.

- Iskoristio sam primer hotela Mona u Beogradu. On ima 237 ležajeva, 146 smeštajnih jedinica i dobiće nešto iznad 100.000 evra kao podršku države. Mislim da je to velika pomoć - kaže Mali.

Kako je dalje naveo, podaci pokazuju da u gradovima Srbije ima 380 hotela koji su kategorizovani, ali da je popunjenost u njima veoma niska i kreće se svega oko 10 odsto. Dodaje da je najgore u Beogradu, gde su od 115 kategorizovanih hotela otvorena samo 42.

Video: Kovačević: Jedina delatnost koja je značajno slabija nego prošle godine je turizam

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    Zaboravlja da cemo svi mi placate ove racune. Nema nista besplatno na ovom svetu. Racuni stizu uskoro kroz jos nizi standard zivljenja. To se ne moze izbeci. Ekonomija radi i kada je ne vidis. Ne vredi kukati.

  • Rojka

    Hoće se ko setiti nezaposlenih ljudi, biro. Njih zaobilazite kao šugave.

  • Vratiće se rode

    A šta je sa ugostitelji... Restorani, kafane, brze hrane... Veliki opet privilegovan... DRŽAVO, ti koji spavaju u hotelima, ručavaju u restoranima...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke