• 10
 ≫ 

Doneta mera za hotelijere: Direktna subvencija od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu

 ≫ 

Očekuje se, kako kaže Mali, da će novac stići u ruke hotelijera krajem septembra, a najkasnije početkom 10. meseca

  • 10
Hotelska soba, donacije Direktna subvencija je 1.247.171.000 dinara / Foto: Pixabay

Turizam i ugostiteljstvo su teško pogođeni sektori tokom pandemije virusa korona, a u posebnom problemu su gradski hotelijeri.

Dobar deo domaćeg stanovništva je "spas" usred leta potražio van grada, na planinama i jezerima, pa gazde apartmana i hotela u tim regijama nemaju mnogo izazova. Gradski hoteli su, pre svega, prazni zato što nema stranih turista.

Danas je održano predstavljanje mera koje bi pomogle ovom sektoru da uspešnije prebrodi krizu, a odlučeno je da će gradski hotelijeri dobiti od države direktnu subvenciju od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu.

Direktna subvencija je 1.247.171.000 dinara

- Ovo je nova, sektorska mera za ublažavanje posledica aktuelne pandemije, koja je ugrozila ugostiteljstvo - rekao je danas na skupu ministar finansija, Siniša Mali.

Ministar je nakon sastanka sa predstavnicima gradskih hotelijera u Privrednoj komori Srbije rekao da je jedini uslov za korišćenje pomoći da hotelijeri do kraja 2020. ne otpuste više od 10% radnika.

hotelska soba Gradski hotelijeri će dobiti od države 350 evra za svaku sobu / Foto: Pixabay

Takođe je naveo da će za desetak dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviti javni poziv za hotelijere, radi preciziranja kriterijuma za prijavu. Očekuje se, kako kaže Mali, da će novac stići u ruke hotelijera krajem septembra, a najkasnije početkom 10. meseca.

Ministar je mere ilustrovao i primerom. Kako je objasnio, jednokrevetna soba dobiće oko 500 evra državne pomoći.

- Iskoristio sam primer hotela Mona u Beogradu. On ima 237 ležajeva, 146 smeštajnih jedinica i dobiće nešto iznad 100.000 evra kao podršku države. Mislim da je to velika pomoć - kaže Mali.

Kako je dalje naveo, podaci pokazuju da u gradovima Srbije ima 380 hotela koji su kategorizovani, ali da je popunjenost u njima veoma niska i kreće se svega oko 10 odsto. Dodaje da je najgore u Beogradu, gde su od 115 kategorizovanih hotela otvorena samo 42.

Video: Kovačević: Jedina delatnost koja je značajno slabija nego prošle godine je turizam

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika

    21. avgust 2020 | 13:28

    Samo im dajte subvencije, njihove cene smestaja i ishrane ko kontrolise? Da li ste videli njihove naduvane cene. Pa ko ce to da plati? Oni mucenici koji rade za minimalac? Pa oni cestito ne mogu ni u prodavnici da kupuju. Nista tu nije jasno.

  • Dragan

    21. avgust 2020 | 12:46

    A za poljoprivrednike niko ne pita,obećana pomoć i sad nikom ništa.

  • Viktor

    21. avgust 2020 | 13:44

    Vidim da se samo veliki pomazu a mi narod cemo da zivimo od minimalca tj onaj ko je srecan da ima posao...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>