• 2

Mihajlovićeva: Razvijeniji transport znači bolja pozicija Srbije u Evropi. To je naš cilj

"Nema važnije stvari nego da se zemlje u transportu povezuju, da se otklanjaju fizičke barijere, da se grade i pruge i putevi", navela je ministarka

  • 2
Zorana Mihajlović Foto: Tanug/Sava Radovanović

- Srbija je spremna da učini sve što može da region bude još razvijeniji u oblasti transporta, jer to za nas znači bolji život, bolje uključenje u sam region i kontakte sa EU, to za nas znači bolju poziciju Srbije - rekla je danas ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Posle razgovora sa novim direktorom stalnog sekretarijata transportne zajednice, Matejem Zakonjšekom, ona je rekla da su ciljevi te zajednice, ujedno i ciljevi Srbije.

- Velika je stvar što je sedište transportne zajednice u Beogradu, još veća ugovor o osnivanju koji smo potpisali pre toga, i veliki rad koji nas čeka pre svega kada govorimo o zemljama Zapadnog Balkana koje teže da budu članice EU, a Srbija je na tom putu - rekla je ona.

Dodala je da Srbija svoje zakone usklađuje sa legislativom EU i istakla da je važno i ono što ljudi najviše mogu da vide i osete, a to je regionalno povezivanje.

- Nema važnije stvari nego da se zemlje u transportu povezuju, da se otklanjaju fizičke barijere, da se grade i pruge i putevi, da ulažemo u vodni transport i nove aerodrome, ali i da učinimo sve što možemo da prelaz preko granica bude što brži i efikasniji - smatra ministarka.

Zakonjšek koji je nedavno postavljen za direktora sekretarijata, čije je sedište u Beogradu, rekao je da je tema sastanka sa ministarkom bila napredak u povezivanju.

- Razgovarali smo o napretku Srbije i regiona u transportu i povezivanju, posebno zbog novog momenta, koji su nova metodologija EU za proširenje, kao i 3,3 milijarde evra koje su za Zapadni Balkan izdvojene za borbu protiv korone i za ekonomski oporavak regiona. Transport i povezivanje mogu da odigraju krupnu ulogu u dostizanju ekonomskog oporavka - rekao je on.

Video: Tuga stanovnika za nekadašnjim rudnikom u Milićevcima: Od njega smo hranili porodice

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>