• 5

Ozbiljan napad na Teslu, uključio se FBI: Rus ponudio milion $ zaposlenom da ubaci virus u sistem

Reč je o računarskoj mreži Gigafabrike u Nevadi

  • 5
Tesla Nevada

Gigafabrika, Nevada / Foto: Tesla

Teslina Gigafabrika u Nevadi bila je meta dogovorene zavere da se malverom (štetni softver) napadne računarska mreža, potvrdio je direktor kompanije Ilon Mask.

Nacrt tog plana objavljen je u utorak u krivičnoj prijavi koja je optužila Rusa (turistu) da je ponudio milion dolara radniku kompanije u Nevadi, poznatog kao "Company A", u zamenu za "inficiranje" mreže.

Zaposleni je odmah prijavio slučaj Tesli, a potom je sarađivao i sa FBI, skrivenog lica, kako bi izneo detalje o ponudi.

"Cilj zavere je bio da se regrutuje zaposleni kompanije koji bi tajno ubacio virus u računarsku mrežu, s idejom da on pokupi poverljive podatke, koje bi bili javno otkriveni ako kompanija ne plati izvesnu sumu novca", navodi se u prijavi. Dakle, reč je o klasičnoj uceni.

Mask je to označio kao "ozbiljan napad" i oglasio se na Tviteru.

 

Dokument o naplati, koji je podnesen saveznom sudu u Nevadi, detaljno je objašnjavao opsežan i odlučan pokušaj inficiranja mreže.

Optuženi Egor Igorevich Kriuchkov (27) navodno je putovao iz Rusije u Nevadu i zatim se u više navrata sastao sa neimenovanim zaposlenim. Radniku je najpre ponudio 500.000 dolara, ali kada nije sklopio dogovor, podigao je cifru duplo, kažu tužioci.

Sve je navodno počelo 7. avgusta, na prvom sastanku, kada je Rus zaposlenom pominjao izvesnu "grupu" koja stoji iza svega. Radnik ga je "navukao" pričom da ako pristane - hoće više novca, na šta je Kriuchkov odgovorio da prvo mora da konsultuje Grupu.

 

Takođe, poznato je da kada su dogovarali naredni sastanak, Rus je rekao da mora da se "vrati u Reno 17. avgusta ili oko tog datuma".

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uli

    29. avgust 2020 | 14:22

    Kakve bajke iz američke kuhinje.

  • Aleksandar

    29. avgust 2020 | 14:35

    Predizborna kampanja u Americi je u punom jeku. Dežurni krivci Rusi se ponovo okrivljuju za sve i svašta. Već viđeno nebrojeno puta.

  • Mica

    29. avgust 2020 | 15:20

    Prestigli su Teslu i Kinezi i " Nikola", pa udri na Ruse i Kineze.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>