• 0

Bitan projekat za Užice: Deonica od Požege do Kotromana biće duga 61 km, nijedna kuća se ne ruši

Auto-put sa 66 tunela, 27 mostova i petljma na Mačkatu i Zlakusi

  • 0
Auto-put

Foto: Rina.rs

U toku su geotehnička istraživanja za deonicu auto-puta od Požege do Kotromana. Vladimir Filipović, direktor Zavoda za geotehniku Saobraćajnog instituta CIP, naveo je da se trenutno izvode radovi na prve dve deonice od Požege do Mačkata.

- Istraživanja se rade u cilju ispitivanja zemljišta i njegovih kvaliteta. Trenutno se radi na lokaciji u Potočanju i na tunelu koji prolazi kroz sledeće brdo. Geotehnička istraživanja za idejni projekat obuhvataju oko 4.000 m bušenja, a projekat za građevinsku dozvolu zahteva još oko 11. 000 m bušenja. Planiramo da istraživanja završimo do zime kako bismo što pre krenuli u projektovanje - kaže on.

Gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević, istakla je da je za Grad Užice izuzetno bitna i važna blizina auto-puta i dodala da će deonica od Požege do Kotromana biti dugačka 61 km od kojih 26 km pripada teritoriji grada Užica.

- Po sadašnjim rešenjima izlazak građana Užica na budući auto-put biće na petlji Zlakusa i petlji Mačkat. Ova geotehnička istraživanja odrediće preciznije i buduću trasu auto-puta. Gradsko rukovodstvo radi analizu za lokacije potencijalnih budućih industrijskih zona koje su našem gradu nedostajale, a biće od velikog i neprocenjivog značaja kako za razvoj Užica, tako i čitavog regiona - istakla je.

Direktor JP Užice razvoj, Nikola Maksimović, naveo je da na deonici budućeg auto-puta od Požege do Kotromana ima ukupno 66 tunela i 27 mostova.

- Na delu koji prolazi kroz naše mesne zajednice, Zlakusa, Krvavci, Mokra Gora i Gradsku opštinu Sevojno, trećina deonice je u mostovima, trećina u tunelima, a ostatak su nasipi. Mi smo u stalnoj komunikaciji sa preduzećem CIP, gde smo i dostavili naše uslove - kaže Maksimović i dodaje:

"Na celokupnoj deonici nijedna kuća neće biti rušena. Ovo su pripremni radovi koji će dati detaljnu analizu u kom pravcu i da li će biti nekog delimičnog pomeranja trase budućeg auto-puta. Sve informacije koje smo imali smo dostavili CIP-u, kompletno planska dokumenta i projekte koje smo imali na ovim deonicama i to će nam biti jako bitno pri realizaciji ovog velikog projekta za grad Užice".

Video: Nezapamćene kolone na autoputu

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke