• 0

"Ovo je poražavajući dan za Australiju": Prva recesija u 28 godina, BDP pao 7 odsto

Turizam je, kao i svuda, teško pogođen, a mnogi australijski hotelijeri sada menjaju pravac svog poslovanja. Naime, počeli su da nude karantinske prostorije prekomorskim putnicima

  • 0
Montreal, London, Sidnej Sidnejska opera / Foto: Wikimedia.org / Solvarsity

Australija je do krize beležila generalno nisku stopu nezaposlenosti, ali sada ne mogu da se pohvale dobrim ekonomskim rezultatima. Početkom juna smo pisali o tome da ovoj zemlji preti recesija, što se upravo i desilo.

Ekonomija Australije je doživela najdublji kvartalni pad još od Velike depresije, a reč je o periodu april-jun. Danas su objavljeni podaci koji potvrđuju da se ova zemlja, okupana suncem, prvi put našla u recesiji u poslednjih 28 godina.

Ukratko, BDP je pao za 7,0 odsto u drugom tromesečju, što je najveći kvartalni pad kada se uzmu podaci od 1959. godine. Najveći kvartalni pad od 2% prethodno je zabeležen 1974. godine, takođe u periodu od aprila do juna.

Budući da je u prva tri meseca 2020. australijska privreda potonula za 0,3%, to znači da je zemlja ušla u recesiju, koja se po definiciji događa kada BDP pada tokom dva uzastopna kvartala. Premijer Skot Morison je rekao u da je ovo "poražavajući dan za Australiju".

Turizam je, kao i svuda, teško pogođen, a mnogi australijski hotelijeri sada menjaju pravac svog poslovanja. Naime, počeli su da nude karantinske prostorije prekomorskim putnicima.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>