• 0

Banke gube ovaj rat sa zlatom. "Gore je nego tokom Velike depresije"

Analitičari ocenjuju da prevelika potražnja za ovim metalom utiče na revalorizaciju zlata, koja bi se dogodila u pozadini devalvacije dolara

  • 0
Zlato, zlatne poluge Zlato je "sigurna luka" tokom krize / Foto: Shutterstock

Sa rastom cena zlata, raste i potreba za preispitivanjem finansijskog tržišta. Ovaj metal trenutno dominira na njemu, a analitičar Maks Kejzer je početkom pandemije rekao da "sada u zlato ulažu svi oni koji su ga smatrali besmislenim".

Ipak, dodaje sada da "centralne banke i vukovi s Volstrita gube rat sa zlatom", kao što je to bio slučaj 60-ih godina prošlog veka. Tada je postojao tzv. "London Gold Pool". Grupu je činilo nekoliko centralnih banaka, koje su bacile svoje rezerve zlata da bi održale cenu u polugama na nivou od 35 dolara za uncu.

- Ako pogledate fizičke isporuke, vidimo da se sve veće količine fizičkog zlata isporučuju svakog meseca i to je počelo u martu tokom panike od korona krize. Tako da mislim da je ovo poslednja faza ovog zlatnog rata - kaže Viljem Midelkup, autor knjige "The Big Reset".

Prevelika potražnja za zlatom na kraju, kažu analitičari, može dovesti do revalorizacije zlata, koja bi se dogodila u pozadini devalvacije dolara. Dodaju da situacija sa zlatom može biti još gora nego tokom Velike depresije, krajem dvadesetih godina.

Video: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>