• 1
 ≫ 

Ovaj kućni uređaj se najbolje prodaje tokom pandemije. Da li ste i vi nabavili novi?

 ≫ 

Globalno se pokazalo da je industrija kućne elektronike vrlo otporna na pandemiju

  • 1
kuhinja Foto: Pixabay

Vrednost globalnog tržišta potrošačke elektronike u prvoj polovini 2020. godine pala je na 306 milijardi evra ili za šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je relativno mali pad u odnosu na neke druge industrije, pokazuje analiza.

Analiza je objavljena u sklopu sajma IFA koji se u Berlinu održava od 3. do 5. septembra. To je jedan od najvećih svetskih sajmova potrošačke elektronike

Globalno se pokazalo da je industrija kućne elektronike vrlo otporna na pandemiju, što se, kako kažu iz firmi koje su sprovele analizu, može objasniti činjenicom da ta industrija nudi veliki broj tehničkih proizvoda za kuću: od uređaja za rad i i školovanje, do proizvoda za zabavu, pripremu hrane, čišćenje, pranje.

Zbog situacije u svetu smatra se da će se takvi trendovi na globalnom tržištu potrošačke elektronike zadržati i u drugom delu 2020, a moguće i dalje, ako se pandemija ne zaustavi. Veliki rast beleže tzv. IT odnosno "office" uređaji (15%), ali i kuhinjski delovi.

Naime, više od 53 posto potrošača u svetu, prema GfK istraživanju, u prvoj polovini 2020. počelo je da zamrzava hranu i da je priprema kod kuće. To je pojačalo potrebu za zamrzivačima.

Primera radi, prodaja tih uređaja je u Velikoj Britaniji porasla za 317 odsto, a u Nemačkoj za 185%.

Nakon toga usledio je porast potražnje za uređajima za pripremu hrane, čija je prodaja samo u Nemačkoj od kraja marta do kraja aprila porasla gotovo 30 posto.

Na globalnom planu, prodaja zamrzivača i drugih elektronskih uređaja za hranu porasla je za oko 25 procenata u prvoj polovini tekuće godine, u odnosu na isti period 2019. Mikrotalasne rerne su takođe "porasle" za 37 odsto, mada GfK navodi da je prodaja malih kućnih uređaja ukupno pala 8,6 posto.

Video: Prevara za minimum 50 evra: Prodavci u rakove natrpali eksere da im dodaju na težini

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>