• 29

Ljubica zarađuje minimalac, a Nađa natprosečnu platu: Evo koliko ih je koštao polazak dece u školu

Roditelji se dovijaju na razne načine da udovolje deci a da novčanik ne ostane prazan. Kupuju jeftino, biraju radnje koje daju na rate, uzimaju keš kredite...

  • 29
Đaci prvaci, đak prvak, osnovna škola, majka vodi decu u školu Foto: Shutterstock

Jedna majka je za ranac prvaka izdvojila skoro 9.000 dinara a druga 1.800 dinara. Ljubica zarađuje minimalac, a Nađa natprosečnu platu za Srbiju.

A evo kako su se ove majke snašle sa septembarskim školskim troškovima:

- Moja devojčica (7) je opsednuta Elzom iz crtanog filma "Zaleđeno kraljevstvo" tako da želi sveske, pernicu, ranac sa motivima iz ovog crtanog filma. Da agonija bude veća- stvari sa Elzom su naravno najskuplje. I tako mi završismo sa setom svesaka, rančeva, odeće sa Elzom. Samo anatomski ranac Frozen koštao je 8.330 din. Jedna Frozen sveska košta 500 din pa izračunajte. Plus novi užbenici za školu, pribor, pernica, odeća ...ukratko Frozen avantura nas je koštala oko 700 evra - kaže Nađa.

Najskuplje sveske u knjižarama su one ukoričene, velike i koštaju 300 dinara, dok je najjeftinija sveska 30 dinara. Najjeftinija sveska A formata košta 50 dinara, a najskuplja 100 dinara, dok tvrdi povez košta 200 dinara. Najjeftiniji ranac može da se nađe za minimum 1.700 dinara.

Školski pribor Ukoričene sveske koštaju i do 300 dinara Foto: Pixabay

Da roditeljima muka bude veća, na takvim rančevima nema popularnih likova iz crtanih filmova, već su običnog izgleda i kao takvi mališanima nisu zanimljivi. Deci se po pravilu dopadnu rančevi na kojima su njihovi junaci Elza, Spajdermen, Betmen, fudbalska lopta, Bratz lutke i slično. A takvi rančevi koštaju i do 9.000 dinara. Za komplet flomastera roditelji će izdvojiti i do 50o dinara, a za olovke po 200 dinara po paketu.

Sa obzirom na to da je sada aktuelna nastava i na daljinu, zbog korona virusa, roditelji će morati obezbediti deci dobar računar ukoliko ne pripadaju grupi kojoj resorno ministarstvo obezbeđuje opremu.

Cene računara su od 40.000 dinara do 479.000 din.

Ljubica, medicinska sestra i majka dvoje dece, kaže da je najviše koštalo kada su joj deca išla u prvi razred osnovne škole. Sada je dečak drugi razred, a devojčica peti, pa je malo lakše.

- Muž i ja smo zdravstveni radnici, i septembar je zaista mesec gde imamo najviše troškova za školu. Udžbenike smo morali da kupimo nove, jer oni polovni od pre par godina, više ne važe. Ranac Spajdermen sam ulovila na nekom ogromnom popustu od 30%. Kupovali smo najjeftinije, pronalazimo radnje gde može na rate, a neke moje koleginice su čak dizale i mali keš kredit kako bi opremili decu za školu... ako imaju troje dece na primer, to je stvarno veliki trošak.

Zbog situacije sa koronom kupili smo nov lap top od 35.000 dinara jer su stari uništili sa igricama. Devojčica sada hoće i mobilni telefon jer je sada u tim godinama, popularan je Tik Tok i ostale društvene mreže, ali to ove godine neće dobiti već kada još malo poraste. Da nije troška za laptop, ove godine bismo prošli za manje od 200 evra za oboje. Baba i deda pomažu finansijski, tako da nam je uz njih dosta, dosta lakše, zaključuje Ljubica.

Prvačićima će biti potrebni kolaž-papir, lepilo i makaze, plastelin, voštane boje, tempere. Kada se podvuče crta, za prve dane u klupi potrebno je više od 200 evra.

Odgovorite nam u našoj anketi da li je plata dovoljna za kupovinu stvari za školu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šta je potrebno za sreću

    9. septembar 2020 | 20:56

    Svako neka radi kako želi, ali ja smatram da roditelji NE MORAJU da kupuju baš skupe rance sa likovima iz crtanih filmova. Na ranac se može prišiti neka nalepnica ili dodati ukras da bude zanimljiviji. Nije sve u sveskama sa omiljenim junacima, neka sveska može biti i takva, ali bolje je da su većina obične. Dete svakako ima slikovnice, knjige sa slikama, igračke i drugo, ne brinite se, ono dete koje želi da uči će učiti bez obzira na to kakvu pernicu ima. Za sreću deteta nisu toliko potrebne skupe stvari, a to se najbolje pokazuje primerom. Ako dete vidi da roditelji vole brendiranu garderobu, i ono će tražiti. Ako roditelj sam ne čita knjige i ne može da se skrasi na jednom mestu, dete će i samo biti nemirno i ražiti jače stimulanse u vidu igrica, videa, a ne knjige.

  • Glas severa

    9. septembar 2020 | 22:05

    Kazu da je osnovno skolovanje besplatno u Srbiji?! Jedino sto treba minimum minimalac za start.

  • Ma jeftinoća

    9. septembar 2020 | 21:52

    Preko 18.000 je komplet knjiga za 7. razred, naravno mora novi. Samo sa standardnim sveskama, već je prešlo 20.000. Bez ikakavih pribora, olovaka, i skupih likova iz crtanih. Pa ti besplatno školuj dete. Za dvoje dece, za osnovno, bez garderobe, kupiš solidnu veš mašinu, lap top ili TV.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>