• 4
 ≫ 

Kako do posla bez iskustva?

 ≫ 

Imate šansu da radite u najvećoj domaćoj kompaniji bez dana radnog staža!

  • 4
Zapošljavanje

Foto: Unsplash

Bilo da ste tek diplomirali i tražite svoj prvi posao ili želite da preusmerite svoju karijeru u potpuno drugom pravcu, dolazak do posla bez (relevantnog) iskustva može delovati kao veliki izazov.

Ipak, postoje načini na koje možete olakšati i ubrzati ovaj proces.

Prilagodite CV poslu za koji se prijavljujete. Čak i ako nemate radnog iskustva, razmislite o svim kursevima i obukama koje ste prošli, projektima na kojima ste radili, volontiranju i praksama, svojim veštinama i vrlinama, a onda u skladu sa opisom posla za koji se prijavljujete odlučite šta ćete naglasiti u svojoj biografiji.

Unapredite takozvane ,,soft skills’’. Potraga za poslom se može odužiti, pogotovo u uslovima u kojima se poslovni svet nalazi sada usled pandemije koronavirusa. To vreme iskoristite da radite na veštinama komunikacije, asertivnosti, liderstvu. Čitajte knjige iz tih oblasti ili se prijavite za neki od dostupnih onlajn kurseva.

Poradite na mreži. Često se u poslovnom svetu može čuti da nije važno šta čovek zna, nego koga zna. Zato je važno da gradite mrežu poznanstava i u onlajn i u oflajn svetu, ali i da se postarate se da vaša mreža zna da tražite novu poslovnu priliku. Odličan početak jeste sređen LinkedIn profil.

Budite otvoreni za različite opcije i probajte nešto novo. Put do određene pozicije koju želite za sebe može biti dug i zato je važno da budete otvoreni za različite opcije i prihvatite sve prilike za učenje koje vam se pruže. Jedan od načina na koje je ovo možete uraditi jeste prijavljivanje za neki od programa koje organizuju velike kompaniji, a koji su kreirani baš za mlade talentovane ljude bez radnog iskustva. Trenutno je u toku konkurs za jednogodišnji plaćeni program Mladi lideri kompanije Delta Holding.

Osam godina zaredom kompanija Delta Holding pruža mogućnost mladim ljudima bez radnog iskustva da uz eksperte iz različitih oblasti naprave svoje prve korake u svetu biznisa. Program je koncipiran tako da tokom godinu dana trajanja Mladi lideri provode po četiri meseca u tri različita sektora u članicama kompanije i na taj način imaju priliku da bolje upoznaju različite sfere poslovanja.

Tokom prethodnih osam godina za ovaj program prijavilo se više od 21 hiljade mladih ljudi, njih 235 je prošlo kroz program, a čak 34 je danas na rukovodećim pozicijama u kompaniji. Uprkos aktuelnoj situaciji, Delta Holding je odlučio da i ove godine, po deveti put, raspiše konkurs za program i poziva sve mlade ljude željne znanja da zakorače u svet biznisa i da se do 20. spetembra prijave za konkurs na https://mladilideri.rs/konkurs/.

(Telegraf.rs/PR

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HR menadzer

    10. septembar 2020 | 17:44

    Imala sam situaciju pre 2 god, zvao me je ljut kandidat. Aplicirao je na menazersko mesto i ljutito trazi objasnjenje zasto nije pozvan na razgovor, devojka mu je trudna a oni oboje nezaposleni nemaju od cega da zive. Objasnjavam mu da neko ko nema dana staza ne moze biti kandidat za poziciju na kojoj treba da rukovodi sa 100 ljudi. Licno momka ne bih zaposlila jel ima privatan fakultet ali ajde sazalim se, velika firma nadje se posla. Predlozim mu posao sa srednjom skolom da radi kao tehnicar-kancelarijski posao, da mu to bude za pocetak i odskocna daska za dalje. Tek paljba sa njegove strane jel je njemu to degradirajuce. Savet mladim ljudima prihvatite i posao sa sss za koji ste prekvalifikovani, ucite jezike, razvijajte soft vestine, radite na sebi. Ako posle godinu ili godinu i po dana nemate mogucnist za napredak u firmi, idite dalje. Nadjite ma i za dlaku bolji ili bolje placen posao. Ne zakucavaj te se na jednom mestu ako to nije ono sto zelite. I zapamtite ucite i stalno razvijajte svoje vestine. Vredite onoliko koliko znate.

  • Ohh

    10. septembar 2020 | 16:05

    Neću da radim!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>