• 40

Da li će biti trećeg paketa za našu privredu? Mali: Sačekajmo oktobar, da vidimo gde smo

"Najava dolaska DFC još jedna potvrda da je Srbija ekonomski lider regiona"

 • 40
Siniša Mali, budžet, evri

Foto-montaža: Tanjug/Sava Radovanović, Shutterstock


Tri su ključna razloga zbog kojih je značajno otvaranje kancelarije Američke razvojne agencije u Srbiji
, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

- Najpre, na taj način nam se otvaraju vrata za saradnju na izgradnji velikih infrastrukturnih, investicionih projekata, a kroz instrumente projektnog finansiranja koje nudi ta agencija. Zatim, Srbija dobija strateškog partnera za dalji razvoj finansijskih instrumenata u službi podrške finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Treći razlog je što se otvaranjem kancelarije šalje snažna poruka američkim investitorima, kao i njihova zaštita kroz širok sektor usluga kojima ih DFC štiti - naveo je on gostujući na RTS.

Mali je istakao da to dalje utiče na atraktivnost Srbije kao investicione destinacije.

- Naravno, ovo je još jedna potvrda da je Srbija ekonomski lider regiona - rekao je on.

Govoreći o eventualno novom paketu mera za srpsku privredu, Mali je podsetio da je juče isplaćen poslednji korona minimalac i da se očekuje 21. septembra isplata za novoosnovane kompanije. Ističe da se na vreme reagovalo sa merama od 5,8 milijardi evra i da su tako sprečene negativne ekonomske posledice koronavirusa.

Na konkretno pitanje da li država sprema novi paket mera, ministar je rekao:

- Predstoji nam rebalans budžeta, hajde da vidimo kada se završi septembar i oktorbar, koliki su nam prihodi i kakve su nam finansije - rekao je Mali.

 
 
 
View this post on Instagram

Tri su ključna razloga zbog kojih je značajno otvaranje kancelarije Američke razvojne agencije u Srbiji. Najpre, na taj način nam se otvaraju vrata za saradnju na izgradnji velikih infrastrukturnih, investicionih projekata, a kroz instrumente projektnog finansiranja koje nudi ta agencija. Zatim, Srbija dobija strateškog partnera za dalji razvoj finansijskih instrumenata u službi podrške finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Treći razlog je što se otvaranjem kancelarije šalje snažna poruka američkim investitorima, kao i njihova zaštita kroz širok sektor usluga kojima ih DFC štiti, a što dalje utiče na atraktivnost Srbije kao investicione destinacije. Naravno, ovo je još jedna potvrda da je Srbija ekonomski lider regiona. O Vašingtonskom sporazumu i drugim ekonomskim temama upravo u emisiji “Oko” na #RTS

A post shared by Siniša Mali (@mali_sinisa) on

"Mini Šengen možda najvažniji"

Mali kaže da su u Vašingtonu iskorisitili priliku da govore i o drugim investicijama u Srbiji. Pominje i ostale stavke sporazuma, među kojima je "mini šengen" koji bi, "vrlo brzo mogao da da rezultate", a to je navodi, možda najvažniji deo sporazuma potpisanog u Vašingtonu.

- Najveću korist od regionalnog povezivanja imaće građani i privrednici u Srbiji - rekao je i dodao da prištinska strana na pregovorima nije bila za ovaj projekat.

Govoreći o korišćenju resursa iz jezera Gazivode, Mali je istakao da je to samo jedna od tačaka sporazuma i dodao da je pritisak bio veliki.

- Mi kao država nemamo jedan kilovat koristi od jezera, a sada smo dogovorili da se uradi vizibiliti studija. Videćemo koliko pripada Srbiji, a koliko Prištini, a to je ogroman korak napred jer otvaramo mogućnost da iskoristimo resurse koje jezero ima - dodaje.

Video: Dobra vest iz Amerike: Otvoreni pregovori da DFC otvori kancekariju u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kit

  Da rade naravno,i nije da ja neću da radim možda ne mogu da radim ,i ima onih koji primaju ovo a nisu radili ,a ima i oni koji žele da rade ali ne mogu...tu je razlika zavisi od slučaja .Nažalost!!!

  1
  0

  Podelite komentar

 • Kit

  Najbolje prodjoše privatnici idt... tri meseca po 30000 sad po 18000 plus plata ,i tako to a mi što nigde ne radimo dobili po 100eur i da se slukamo. Tj oni i tih 100 uz ovaj paket .E pa gde je tu pravda?

  3
  10

  Podelite komentar

 • Zlata Gačić

  Bilo bi ok,da bude repriza 100 evra za decu za polazak u školu!

  14
  3

  Podelite komentar

Google preporuke