• 40

Da li će biti trećeg paketa za našu privredu? Mali: Sačekajmo oktobar, da vidimo gde smo

"Najava dolaska DFC još jedna potvrda da je Srbija ekonomski lider regiona"

  • 40
Siniša Mali, budžet, evri Foto-montaža: Tanjug/Sava Radovanović, Shutterstock

Tri su ključna razloga zbog kojih je značajno otvaranje kancelarije Američke razvojne agencije u Srbiji, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

- Najpre, na taj način nam se otvaraju vrata za saradnju na izgradnji velikih infrastrukturnih, investicionih projekata, a kroz instrumente projektnog finansiranja koje nudi ta agencija. Zatim, Srbija dobija strateškog partnera za dalji razvoj finansijskih instrumenata u službi podrške finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Treći razlog je što se otvaranjem kancelarije šalje snažna poruka američkim investitorima, kao i njihova zaštita kroz širok sektor usluga kojima ih DFC štiti - naveo je on gostujući na RTS.

Mali je istakao da to dalje utiče na atraktivnost Srbije kao investicione destinacije.

- Naravno, ovo je još jedna potvrda da je Srbija ekonomski lider regiona - rekao je on.

Govoreći o eventualno novom paketu mera za srpsku privredu, Mali je podsetio da je juče isplaćen poslednji korona minimalac i da se očekuje 21. septembra isplata za novoosnovane kompanije. Ističe da se na vreme reagovalo sa merama od 5,8 milijardi evra i da su tako sprečene negativne ekonomske posledice koronavirusa.

Na konkretno pitanje da li država sprema novi paket mera, ministar je rekao:

- Predstoji nam rebalans budžeta, hajde da vidimo kada se završi septembar i oktorbar, koliki su nam prihodi i kakve su nam finansije - rekao je Mali.

 
 
 
View this post on Instagram
Tri su ključna razloga zbog kojih je značajno otvaranje kancelarije Američke razvojne agencije u Srbiji. Najpre, na taj način nam se otvaraju vrata za saradnju na izgradnji velikih infrastrukturnih, investicionih projekata, a kroz instrumente projektnog finansiranja koje nudi ta agencija. Zatim, Srbija dobija strateškog partnera za dalji razvoj finansijskih instrumenata u službi podrške finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Treći razlog je što se otvaranjem kancelarije šalje snažna poruka američkim investitorima, kao i njihova zaštita kroz širok sektor usluga kojima ih DFC štiti, a što dalje utiče na atraktivnost Srbije kao investicione destinacije. Naravno, ovo je još jedna potvrda da je Srbija ekonomski lider regiona. O Vašingtonskom sporazumu i drugim ekonomskim temama upravo u emisiji “Oko” na #RTSA post shared by Siniša Mali (@mali_sinisa) on

"Mini Šengen možda najvažniji"

Mali kaže da su u Vašingtonu iskorisitili priliku da govore i o drugim investicijama u Srbiji. Pominje i ostale stavke sporazuma, među kojima je "mini šengen" koji bi, "vrlo brzo mogao da da rezultate", a to je navodi, možda najvažniji deo sporazuma potpisanog u Vašingtonu.

- Najveću korist od regionalnog povezivanja imaće građani i privrednici u Srbiji - rekao je i dodao da prištinska strana na pregovorima nije bila za ovaj projekat.

Govoreći o korišćenju resursa iz jezera Gazivode, Mali je istakao da je to samo jedna od tačaka sporazuma i dodao da je pritisak bio veliki.

- Mi kao država nemamo jedan kilovat koristi od jezera, a sada smo dogovorili da se uradi vizibiliti studija. Videćemo koliko pripada Srbiji, a koliko Prištini, a to je ogroman korak napred jer otvaramo mogućnost da iskoristimo resurse koje jezero ima - dodaje.

Video: Dobra vest iz Amerike: Otvoreni pregovori da DFC otvori kancekariju u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    9. septembar 2020 | 19:54

    Propali smo k'o M kroz pocepane gaće zadužili ste Državu za ovih 8 godina više nego što je dugovala stara Juga!!!

  • DDF

    9. septembar 2020 | 19:25

    Gde odlaze 8 milijarde dolara,izdvojene za svakog gradjanina srbije,u sporazumu iz Vasingtona...🤔🤔🤔

  • Da

    9. septembar 2020 | 19:06

    Daj bre pare!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>