• 6

Gradovi koji nude najbolje zarade na svetu, a ovoliko košta iznajmljivanje stana u njima

Hong Kong je najskuplji kada je reč o rentiranju, a po visini prosečne zarade nije na listi TOP 10 gradova

  • 6
san francisko

San Francisko / Foto: Pixabay

Prosečne plate u San Francisku porasle su za 31% od 2018. godine, a grad je prošle godine poneo titulu Grada sa najvišim zaradama na svetu, prema istraživanju Dojče banke. Taj trend se nastavlja.

Na primer, oni koji žive i rade u San Francisku zarađuju u proseku 6,526 dolara mesečno, odnosno 42% više od Njujorčana. Analiza Dojče banke, koja je upoređivala prihode i troškove života u 56 gradova širom sveta, otkrila je da je prosečna zarada u San Francisku, gde su stanovnici imali najjaču kupovnu moć na svetu, porasla za 88% u poslednjih nekoliko godina.

Na drugom mestu je Cirih, koji nudi prosečni mesečni prihod od 5,896 američkih dolara, a zatim sledi Njujork, sa prosečnom mesečnom zaradom od 4,612 američkih dolara. Na 4. i 5. mestu su Boston i Čikago, sa 4,288 odnosno 4,062 USD.

Drugu polovinu liste (uvršetno je 10 gradova gde su plate najveće) čine: Sidnej (3,599 USD), Oslo (3,246 USD), Kopenhagen (3,190 USD), Melburn (3,181 USD) i London (2,956 USD).

Važno je napomenuti da se ovi podaci odnose na period pre krize.

S druge strane, najveći međugodišnji gubici u 2019. zabeleženi su u Buenos Ajresu, gde je pad od 45% spustio mesečne prihode na 527 dolara.

Plate u Johanesburgu u Južnoj Africi pale su za 26% i dostigle su 1.223 dolara mesečno, dok je u Istanbulu zarada opala za 31%, što je stanovnicima prošle godine ostavilo 433 dolara svakog meseca. Ove godine situacija je svakako gora u gradovima koji su i pre krize bili "poljuljani".

Hong Kong

Hong Kong / Foto: Pixabay

Ko vodi po najskupljim kirijama?

Na prvom mestu je ubedljivo Hong Kong, a u obzir je uzet dvosobni stan srednjeg ranga. Kirija za takav tip nekretnine je na mesečnom nivou iznosila 3,685 dolara, dok je prosečna zarada 2,500 USD. Inače, ovaj zakup je za 27% skuplji nego u Njujorku.

Na drugom i trećem mestu ove liste su ponovo San Francisco i Njujork, dok su Kairo, Bengaluru i Nju Delhi - najjeftiniji za iznajmljivanje stana. U SF mesečno rentiranje stana u proseku košta 3,631 dolar, u Njujorku 2,909 dolara, u Cirihu 2,538 USD, a u Parizu - 2,455 dolara.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    По чланку, нема острва за радничку класу. Ако добијеш већа примања, већи су ти трошкови живота и опет си у каналу и пресипаш из шупљег у празно. Систем зрео за уништење, као да смо у феудалном још увек, са илузијом неке слободе и права...

  • Miki

    U Sydney 4000 na dvije nedelje je prosejcna plata, ja Sam obicni radnik na gradjevini sa slabim iskustvom pa zaradjujem 9000-10000 mjesecno, sto je oko 7000 usd. I nije rijetkost da ovdje vidis Amrikanca koji je dosao zbog bolje zarade.

  • Franko

    U San Francisku su sve najvece IT I online sale kompanije. Svi znamo za kolko su uvecali profit tokom Covid restrikcije, ali ne verejum da obicni smrtnici su dobili toliko povecanje zarade. To je prosek, kao sto se kod nas radi za prosecnu platu. Ministri i politicari 1000 evra, a radnici 200 evra, pa se laze prosecna plata 600 evra...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke