Upravo nam leže nova rata duga na naplatu: Za Titov kredit dajemo 11 miliona evra

Samo na kamatu odoše milioni evra

Josip Broz Tito, dolari

Foto-montaža: Shutterstock, Wikimedia/Stevan Kragujević

Rano jutros Srbiji je stigla na red naplata da iz budžeta izdvoji 11 miliona evra. Reč je, o kako saznajemo, kreditu koji je Srbija uzela od Svetske bankeNjega je naša zemlja, uzela u vreme bivše SFRJ.

Ovo nije jedni dug koji ćemo morati da platimo ovog meseca,  u septembru smo već platili dospeli kredi od 75,3 miliona evra prema Pariskom klubu poverilaca. Čak 13 miliona evra bila je kamata.

Reč je o otplati obaveza po reprogramiranim dugovima, odnosno obavezi prema Svetskoj banci, koja dospeva svake godine (po Кonsolidacionom zajmu B).

Ove informacije potvrđene su za naš portal i iz Narodne banke Srbije iz koje su nam naveli da će se u periodu od 2020. do 2024. godine, godišnje otplaćivati oko 213 miliona evra, dok će se od 2025. godine godišnje otplaćivati oko 86 miliona evra.

Prema Pariskom klubu poverilaca, po planu otplate, obaveze dospevaju do 2041. godine, prema Svetskoj banci do 2031. godine, dok prema Кuvajtu obaveze dospevaju do 2034. godine

Sve te zajmove, uzimali su premijeri Josipa Broza Tita od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.

Video: Sa ovog mesta Tito je upravljao sudbinom Srba 65 dana

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pandurovic Danka

    Ne dirajte mi Tita bando neopevana!

  • Sale

    On je tim parama podigao modernu drzavu iz pepela,podigao fabrike ,izgradio uteve i napravio drzavu za 22.000.000 ljudi.a koliko ce nasa deca vracati para na vase kredite to ce tek da se prica,a dobili ste gotovu drzavu,trebalo je samo da je odrzavate,a jos ste je sveli na samo 7.000.000,pa i to niste u stanju da odrzite....vi cete nekom spocitavati koliko se tito zaduzivao,kako vas nije sramota...

  • Mrko

    Pa od tih para što se uzimalo tada nešto je i uradjeno. Šta su ovi drugi uradili sve bolnice što imamo su iz Titovog vremena kakav god da je bio. Sve što je radilo što su ovi prodali i uništili su iz Titovog vremena. Za šta se sad uzimaju krediti? Da pravimo puteve koji se svake godine opet remontuju. Ili fontanu koja peva... Daj bre

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke