• 0

Beograd dobija toranj od 75 metara za manje od godinu dana: "Za sigurnije srpsko nebo"

Stari toranj koji je izgrađen pre 60 godina ima 41 metar

  • 0
AERODROM SMATSA toranj Zorana MIHAJLOVIC

Foto: TanjuG/Press MGSI/Zoran Petrović

Novi kontrolni toranj SMATSA na Aerodromu "Nikola Tesla" trebalo bi da bude završen za godinu dana.

To je najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja je obišla je radove. Kako je kazala, srpsko nebo jeste sigurno, ali da bi tako ostalo potrebna su nova ulaganja.

Ističe da će novi toranj podržati s jedne strane otvaranje novih destinacija, a sa druge strane, ulaganja u nove aerodrome.

Mihajlović je rekla da osim Aerodroma "Nikola Tesla" koji je, kako kaže, aerodrom u usponu sa mogućnošću da se razvija u narednom periodu zahvaljujući koncesionaru "Vansi", koji planira da uloži 700 miliona evra, Srbija ima i druge aerodrome.

Među njima su i aerodrom u Kraljevu koji bi trebalo da postane, kaže ona, najveći kargo aerodrom u regionu, zatim niški aerodrom koji je država uspela da podigne od niskoprofitnog do aerodroma koji je prošle godine imao 440.000 putnika.

- Svi ovi aerodromi traže novi moderan toranj koji se trenutno gradi na aerodromu u blizini SMATSA - rekla je ona i izrazila nadu da će radovi biti završeni na vreme.

Kaže da će visina tornja biti 75 metara dok, ukazuje, stari toranj koji je izgrađen pre 60 godina ima 41 metar.

- Visina novog tornja govori o tome kako se razvija vazdušni saobraćaj u našoj zemlji, a naročito prethodnih godina - rekla je ona.

Vazdušni saobraćaj u Srbiji, dodala je ona, posluje po svim evropskim standardima, a činjenica da je on deo Evrope i sveta jesu, ukazuje, povećanje broja destinacija Er Srbije sa tridesetak na 62, kao i direktan let za SAD koji je uspostavljen 2015. godine.

Ističe da je to rezultat velikog rada i ulaganja države u vazdušni saobaćaj, te dodala da i SMATSA ima svoj investicioni program koji je vredan 120 miliona evra.

Mihajlović dodaje da su deo tog investiconog programa i toranj koji se trenutno gradi na beogradskom aerodorumu, kao i toranj koji će se graditi na aerodromu u Nišu, a čija izgradnja se očekuje u trećem kvartalu sledeće godine.

Video: Ovuda će prolaziti 15 miliona putnika: Radovi na proširenju aerodroma Nikola Tesla

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>