• 0

Žig "Čuvarkuća" ponelo još 53 proizvoda iz Srbije, a prvi put i iz metalskog sektora

Sa ovim proizvodima, porodica "Čuvarkuća" uvećana je na 128 članova, a uskoro se očekuju i novi nosioci žiga

  • 0
Čuvarkuca

Prestižni žig je deo akcije "Stvarano u Srbiji" / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pravo na žig "Čuvarkuća", odnosno potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla, dobilo je još 53 proizvoda među kojima su i prvi proizvodi iz metalskog sektora, saopštio je ekspertski Savet koji dodeljuje ove žigove.

"Čuvarkuće" se dodeljuju u projektu Privredne komore Srbije (PKS) "Stvarano u Srbiji", koja je saopštila da su nova prava na ovaj žig dodeljana za 19 proizvoda iz metalskog sektora i 34 iz prehrambene industrije.

Nove "Čuvarkuće" pripale su priključcima za traktore i motokultivatore i samohodne mašine "FMP Agromehanike", Boljevac, stubovima za javno osvetljenje kraljevačke "Amige", kao i testeninama i proizvodima od kozjeg mleka "Ukusi moga kraja", koje sa svojim partnerima širom Srbije proizvodi kompanija "Merkator S".

"Čuvarkuće" su pripale i različitim vrstama meda i proizvodima na bazi meda firme "Cmana", Krnjevo, voćnim sokovima kompanije "Rauch Serbia" iz Koceljeva, kao i proizvodima od aronije preduzeća "Aronija vita", Surduk. Sa ovim proizvodima, porodica "Čuvarkuća" uvećana je na 128 članova, a uskoro se očekuju i novi nosioci žiga, saopštila je PKS.

Predsednik Saveta, Mihailo Vesović, saopštio je da su odluke donete jednoglasno. On je ocenio da je značajno što se širi krug delatnosti i proizvoda koji se kandiduju za žig.

- Interesovanje kompanija za žig ''Čuvarkuća'' premašilo je očekivanja i u ovom trenutku imamo gotovo 500 kandidovanih proizvoda i proizvodnih linija iz različitih sektora proizvodne delatnosti - rekao je Vesović. Dodao je da je značajno to što su prve "Čuvarkuće" dobili proizvodi iz metalskog sektora, jer je taj sektor značajna karika u lancu vrednosti ostalih industrija.

Čuvarkuća

"Čuvarkuće" su ovaj put pripale i različitim vrstama meda / Foto: Telegraf.rs

Ocenio je da će žig "Čuvarkuća" doprineti izvoznoj konkurentnosti proizvoda u oblasti znanja i tehnologija, a time i održivom i stabilnom rastu. Ljubinko Gobeljić, predsednik "Agromehanike", najvećeg domaćeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije, rekao je da žig "Čuvarkuća" za proizvode te kompanije predstavlja veliku dodatu vrednost i potvrdu kvaliteta.

- Sa oznakama ''Čuvarkuće'' bićemo još bolji promoteri srpskog metalskog kompleksa, posebno ako se uzme u obzir veliki broj država u koje izvozimo i reprezentativnost međunarodnih sajmova na kojima učestvujemo - kaže on.

"Čuvarkuće" je osvojilo 16 proizvoda ove firme u četiri proizvodne linije: traktorski priključci za usitnjavanje biljnih ostataka, za obradu zemlje, košenje i obradu sena i samohodne mašine. Gobeljić je ukazao da su svi proizvodi ispunili, a mnogi i premašili kriterijum od najmanje 80 odsto vrednosti stvorene u Srbiji.

Generalni direktor "Rauch Serbia", Perica Aleksić, rekao je da je ova kompanija izuzetno ponosna što je postala deo akcije, a njihovi proizvodi dobili pravo na žig. Dodao je da će žig proizvode približiti potrošačima u Srbiji.

Video: Naša sećanja, naši ukusi, naši proizvodi, naša Srbija: Ovo je čuvarkuća garancija kvaliteta

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>