• 1

Šta je istina o Trampovom (ne) plaćanju poreza: "Dao sam milione, ali imao sam neke olakšice"

Tramp kaže da je platio porez u iznosu od "mnogo miliona dolara"

  • 1
Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u nizu tvitova da je platio porez u iznosu od nekoliko miliona dolara i da je imao pravo na amortizaciju i poreske olakšice

Tram se oglasio povodom objave Njujork tajmsa da je Tramp za 2016. godinu, kao i 2017. godinu, platio samo samo 750 dolara. 

List navodi da Tramp nije plaćao porez na dohodak u poslednjih 10 godina.

List je do ovih podataka došao uvidom u poreske prijave Donalda Trampa i njegovih kompanija u protekle dve decenije.

 

Zaposlio Ivanku zbog poreza?

 

To nije sve. Podaci do kojih je došao Njujork tajms izgleda pokazuju da je predsedni smanjio svoje oporezive prihode zaposliši ćerku.

Naime, Tramp je zaposlio svoju najstariju ćerku, Ivanku Tramp, kao konsultanta, što je vođeno kao troškovi poslovanja i tako je umanjen porez.

NYT je objavio da poreski podaci Tramp organizacije pokazuju da je u periodu od 2010. do 2018. predsednik imao troškove za plate konsultanata u iznosu od 26 miliona dolara.

Ne navode se imena konsultanata, ali je NYT uporedio te poreske izveštaje sa finansijskim podacima koje je Ivanka Tramp prijavila kada je počela da radi u Beloj kući 2017, kao viši savetnik svog oca.

Ivanka Tramp prijavila je da dobija 747.622 dolara od konsultantske kompanije čiji je suvlasnik, iznos identičan onom koji je Tramp organizacija prikazala kao umanjenje poreza na hotelske projekte na Havajima i u Vankuveru.

Poreski izveštaji takođe da je Tramp dobio pet miliona dolara za hotelski ugovor u Azerbejdžanu i prijavio 1,1 milion konsultantskih troškova, dok je u Dubaiju zaradio tri miliona a prijavio 630.000 dolara potrošenih na konsultantske usluge.

Tramp je ranije danas objavio da je reč o lažnim vestima i da će tužiti NYT.

Video: Tramp: Nisam bio u bunkeru, agenti su me sklonili u Ovalnu sobu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷😷😷😷😷

    28. septembar 2020 | 18:35

    U Americi je opste poznato da ti koji imaju pare ne placaju velike poreze

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>