• 6
 ≫ 

Rešena sudbina turističkih agencija u Srbiji: Ovo su bile dve tačke sporenja

 ≫ 

Najveća tačka sporenja bila je reosiguranje, kako saznajemo

  • 6
pasoš, putovanje, karta

Foto: Pixabay

Završen je sastanak u Ministarstvu turizma na kojem predstavnici banaka, osiguravajućih kuća i turističkih agencija pokušavali da nađu rešenje za problem u kome su se našle turističke agencije. 

Ministarstvo je odlučilo da ne oduzima licence. Navodno, konkretno rešenje biće za desetak dana. 

Naime, kako nam je ranije rekao direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić, agencije su na novim mukama jer su osiguravajuća društva odlučila da im više ne izdaju polise. 

To praktično znači, kako nam je rekao, da bi agencije od sutra mogle da ostanu bez licenci za rad ukoliko se danas ne dogovore.

S druge strane, prema našim saznanjima, polise, kao i reosiguranje su dve glavne tačke sporenja jer dobar deo polisa nije plaćan, a drugo se odnosi na trenutni rizik.

Jedno od mogućih rešenja u ovom trenutku bilo bi da turističke agencije kroz anekse dobiju produženje važenja polisa osiguranja do Nove godine. Ili, nepopularnije, da bi agencije i posle sutra mogle da nastave da organizuju ture, ali uz prethodno obaveštavanje putnika da ispunjavaju uslove za rad, ali nemaju garanciju.

Inače, da bi agencije mogle da apliciraju za nove licence koje im ističu 1. oktobra, po zakonu, moraju da imaju garanciju putovanja koja se vadi ili kao polisa osiguranja ili eventualno kao bankarska garancija.

Seničić smatra da se produžavanjem polise kroz aneks osiguravačima rizik ne uvećava, jer ga već imaju kroz putovanja koja su ranije ugovorena i osigurana. Iz Udruženja osiguravača poručili su pak da su razlozi zbog kojih društva koja su se ovim poslom bavila, više ne žele to da rade, veoma jednostavni i nalaze se u činjenici da se radi o prevelikom riziku, za koji u ovom trenutku nije moguće obezbediti reosiguranje.

- Napominjemo i da premija osiguranja za trenutno važeće polise nije plaćena društvima za osiguranje od strane turističkih agencija u najvećem delu. Premija se ne plaća od početka krize izazvane korona virusom - rečeno je za naš portal u Udruženju osiguravača.

Na prethodnom razgovoru, u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija naveli su da sada nema puno prostora za pomoć države. Ipak, više detalja biće poznato u toku dana.

Video: Seničić: Zamenska putovanja za aranžmane od 6. do 15. jula

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vm

    30. septembar 2020 | 14:35

    Dosta mi je više ovih agencija što super posluju kad je sve potaman, kad krenu problemi plaču kod države da im krpi rupe u poslovanju. Ove turističke agencije, pa one za registraciju vozila, pa sama osiguravajuća društva kad su bile one poplave. Svi su tu kad pare treba da se uzmu i svi su neka mnogo ozbiljna pravna lica. Kad treba ljudima da nadoknade štetu ko mala deca. Odgovornost niko da preuzme. SRAMOTA!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>