• 0
 ≫ 

Kraj ekspanzije najveće ekonomije na svetu: Bolan pad od 31 odsto

 ≫ 

Prethodni najgori kvartalni pad primećen je u prva tri meseca 1958. godine

  • 0
Korona virus, dolari

Foto: Shutterstock

Američka ekonomija u drugom tromesečju beleži pad za više od 31 odsto. Prema upravo objavljenim podacima, američki bruto domaći proizvod (BDP) opao je za 31,4 procenta na godišnjem nivou.

To je najoštriji pad proizvodnje otkako je vlada počela da vodi evidenciju 1947. godine, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Prethodni najgori kvartalni pad primećen je u prva tri meseca 1958. godine, kada je BDP opao za 10 procenata na godišnjem nivou.

- Pad BDP-a u drugom kvartalu posledica je odgovora na COVID-19, jer je politika "ostani kod kuće" delimično ukinuta u nekim oblastima zemlje u maju i junu, a vladine isplate pomoći za pandemiju su raspodeljene za domaćinstva i preduzeća - naveo je Biro za ekonomsku analizu.

To je dovelo do brzih promena u aktivnostima, jer su preduzeća i škole nastavile rad na daljinu, a potrošači i preduzeća otkazali, ograničili ili preusmerili svoju potrošnju, dodaje se.

 

Američka ekonomija je u prvom kvartalu pala po stopi od pet procenata, što je značilo kraj gotovo 11 godina duge ekonomske ekspanzije, koja je bila najduža u istoriji nacije.

Ekonomisti očekuju da će se rast značajno usporiti u poslednja tri meseca ove godine.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>