• 1
 ≫ 

NBS posle prvog dana: Razgovori sa MMF-om tiču se ekonomskih kretanja, mera države, budžeta

 ≫ 

Danas je počela virtuelna poseta Srbiji, razgovorima koje vode Jan Kes Martejn, Jorgovanka Tabaković i Siniša Mali

  • 1
novac Foto: Pixabay

Zvanični razgovori delegacije Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeli su danas plenarnim sastankom, koji je održan u video formatu, a u NBS kažu da će tokom razgovora do 16. oktobra biti sagledana aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja.

Prvi onlajn sastanak sa Misijom MMF-a, koju predvodi Jan Kes Martejn, organizovan je sa guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković i ministrom finansija, Sinišom Mali.

Kako navodi NBS, teme razgovora će biti i primena i efikasnost mera ekonomske politike preduzetih zbog pandemije kovid-19, a biće reči i o ekonomskim izgledima i projekcijama za naredni period. Pored toga, razmotriće se i status realizacije ciljeva u okviru praćenja programa saradnje sa MMF-om, saopštila je NBS.

Delegaciju Srbije predvodi Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu. Razgovori sa misijom MMF-a, koji će trajati do 16. oktobra, vodiće se u okviru petog, poslednjeg polugodišnjeg razmatranja ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike.

Taj vid saradnje sa Srbijom, poznat kao "Čuvarkuća", MMF je odobrio u julu 2018. godine na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Kako je ranije rečeno u MMF-u i Ministarstvu finansija, teme će biti ocena trenutne finansijske situacije u zemlji, mogući nastavak aranžmana sa tom finansijskom organizacijom, ali i budžet za 2021. godinu.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • небески

    22. oktobar 2020 | 17:32

    Значи Србија није суверена држава

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>