• 6
 ≫ 

Štede 5.000 dinara: Kako su u ovom gradu u Srbiji smanjili račune za grejanje?

 ≫ 

Stara cena je iznosila 5,09, a nova je 4,59 dinara bez PDV-a

  • 6
Toplana Šabac

Foto: Telegraf.rs

Pred početak nove grejne sezone, Šapčani koji su priključeni na daljinsko grejanje nisu mogli da se nadaju lepšoj vesti  iz gradske  "Toplane". Naime, cena toplotne energije je smanjena je za 10 odsto, pa će domaćinstva od oktobra na zagrevanju uštedeti u proseku 5.000 dinara.

Kako grejanje može da bude jeftinije, što je za naše prilike, u najmanju ruku čudno, za Telegraf Biznis "tajnu" je otkrio Slobodan Jerotić, direktor JP "Toplana".

- Napravili smo kalkulaciju na osnovu svih troškova i uzeli u obzir i druge  faktore koji utiču na cenu koju plaćaju potrošači. Cena utrošene toplotne energije se dobija tako što se saberu troškovi goriva i električne energije za rad pumpi i drugih elektromotornih pogona i pripremu vode i zbir podeli sa ukupno isporučenom energijom u prošloj godini - kaže on.

Kako objašnjava, na mogućnost da cena bude niža uticalo je što su investicijama u ranijim i posebno u ovoj godini uspeli da povećaju efikasnost toplotnih izvora, implementirali su nove softvere za optimizaciju njihovog rada i distribucije toplote kao i za matematičko modeliranje mreže daljinskog grejanja.

- To je dovelo do smanjenja pregrevanja termoizolovanih zgrada i rasipanje usled dnevnih oscilacija temperture. Zatim, pošto imamo manje havarija smanjili smo gubitke u toplovodima, kao i gubitke vode - objašnjava Jerotić.

U kompaniji je, ističe Jerotić povećana finansijska disciplinu i naplata, što je uticalo na likvidnost, a direktno na smanjenje troškova za kamate na neblagovremeno izmirivanje obaveze prema "Srbijagasu"  EPS-u.

Svi elementi su stavljeni na papir i računica je pokazala da varijabilni deo cene grejanja (isporučena toplotna energija) može da bude jeftiniji nego u prethodne dve grejne sezone. Stara cena je iznosila 5,09, a nova je 4,59 dinara bez PDV.

Gas, grejanje, majstor, radijator

Foto: Shutterstock

Šabac je jedan od 14 gradova u Srbiji gde se daljinsko grejanje plaća prema izmerenoj potrošnji. Prosečno se za zagrevanje jednog  kvadratnog metra u grejnoj sezoni utroši 99,89 kilovat časova pa je zagrevanje stana od 50 kvadrata uz obračun fiksnog dela, koji se plaća cele godine po ceni  34 dinara po kvadratu, za godinu dana potrebno izdvojiti  47.600 dinara.

- To je prosek, jer ima stanova u zgradama koje nisu izlolovane i nemaju termostatske ventile na radijatorima koji troše do 140 kilovat časova godišnje, dok se u dobro izlovanim zgradama potrošnja kreće između 40 i 60 kilovat časova godišnje po kvadratu. U svakom slučaju, daljinsko grejanje je najjeftiniji način grejanja u Šapcu.

- Grejanje prirodnim gasom, na primer, u individualnim kotlarnicama je skuplje za 1 do 2 posto, dok je grejanje na pelet skuplje oko 36 posto - kaže Jerotić.

Već naredne godine, nagoveštava Jerotić, grejanje bi moglo dodatno da pojeftini. Osim proširenja  mreže na novih 20.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora, to će omogućiti zamena prirodnog gasa obnovljivom energijom, kao  i realizacija projekata novih toplotnih izvora koji će koristiti drvnu sečku i otpadne vode iz sistema.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sabac

    7. oktobar 2020 | 12:50

    Bolje cenu vrtica da ste smanjijh, placamo najvise ubedljivo u celoj Srbiji!

  • Ing zoran Vukov

    9. novembar 2020 | 16:16

    Problem nezakonite naplate daljinskog grejanja je nasleđen od prethodne Vlasti, kada je Oktobra 2000 god vlast osvojena od strane opozicije, gde je Zoran Đinđić nastupio sa sloganom POŠTENO u nameri da izvrši reforme, pa i u naplati komunalnih usluga. Bez izvršene lustracije kadrova, koji su nastavili da donose neispravne cenovnike i Odluke o cenama toplotne energije na nivou grada, nastavljeno je da se nezakonito ove usluge naplaćuju, jer je u pitanju bio ogroman novac nezakonito stečen. Donošenjem ODLUKE O CENAMA TOPLOTNE ENERGIJE Sl.list grada Beograda br 23- 698, od 30 Oktobra 2000 god ( nije postavljen na sajtu Sl. lista grada Beograda),gde se naplaćivalo sa 6 din/m2 mes x 12 mes=72 din/m2 god, ako podelimo sa prodajnom cenom od 0,19 din/kwh = 378,9473 kwh/m2 god , što je u odnosu na stvarnu količinu isporučenih kwh od 91,428 kwh/m2 god (iskustvena količina tada) više za 4,144 puta od stvarno isporučenih kwh. Usledio je konflikt između prethodne SPS vlasti i nove demokratske vlasti, pa je 31Januara 2002 u BR.1/2002 doneta nova ODLUKA O CENAMA TOPLOTNE ENERGIJE koja takođe nije bila postavljena u Službenom listu grada Beograda. Kako je bilo neophodno da se ova ODLUKA ne sprovede, izvršen je prvo neuspešni pokušaj atentata na premijera kod hale Limes , a pre završetka grejne sezone (i obračuna između kupljenih i isporučenih kwh)12.Marta 2003 god mučki je streljan ispred zatvorenih vrata onemogućavajući ulazak u zgradu i bez rada video nadzora (sa ciljim da se spreči

  • Ing Zoran Vukov

    9. novembar 2020 | 11:27

    primena ODLUKE O CENAMA TOPLOTNE ENERGIJE kao i OBRAČUN IZMEĐU KUPLJENIH I ISPORUČENIH kwh koji su faktirisani sa DVOJNOM CENOM od 20 [din/m2 mesečno] što godišnje iznosi x12 meseci = 240 din/m2 god a što je u odnosu na ispravnu cenu od 64 [din/m2god] više 3,75 puta. Jasno je da je postojala rešenost da se POŠTENA NAPLATA GREJANJA nikada ne ostvari, pa ni sada posle skoro 17 god od ubistva premijera Zorana Đinđića. Krijući ne postavljanjem SL. lista grada Beograda br 1/2002 gde su ove ODLUKE ,a kasnije ponovno su falsifikovani unatrag svi brojevi do broja 34/2010 naknadnim ispravkama kako bi se dvojna cena [din/m2 mesečno] kojom se naplaćivalo grejanje nezakonito a sa željom da se nezakonito formirana cena sa višestruko većom količinom kwh prikaže kao ispravna, i spreči da korisnici konačno plaćaju stvarnu OBAVEZU, a ne i prikriveni REKET (drugi skriveni porez na imovinu stana, koji se već plaća po REŠENJU.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>