• 0

Privreda se oporavlja, ali jedna promena se u Srbiji desila prvi put za 12 godina

Povoljni privredni trendovi u letnjim mesecima

  • 0
kupovina, telefon, novac Foto: Pixabay

Posle velikog pada privredne aktivnosti u aprilu i tek delimičnog oporavka u maju, oporavak je u sledeća tri meseca tekao brže od očekivanog, jer je porasla industrijska proizvodnja i promet u trgovini, a spoljnotrgovinska razmena je ublažavala međugodišnji pad, navodi se u najnovijem, oktobarskom broju makroekonomskih analiza i trendova, MAT.

U biltenu se ukazuje da je posle rekordnog i međugodišnjeg i desezoniranog tekućeg pada industrijske proizvodnje i proizvodnje prerađivačke industrije, kao i višegodišnjeg minimuma njihove desezonirane vrednosti u aprilu, kasnije došlo do veoma povoljnih trendova.

Zahvaljujući njima je desezonirani rast u julu, desezonirane vrednosti doveo do nivoa iznad proseka prethodne godine a u avgustu je taj nivo još povećan.

Jezikom brojki rečeno, posle međugodišnjeg pada za 16,7 odsto u aprilu, međugodišnji pad ukupne industrijske proizvodnje u maju je smanjen na 9,3 odsto, pa je kumulativni pad u periodu januar-april iznosio 6,5 odsto.

Pošto je u junu ostvaren međugodišnji porast za 2,7 odsto, u julu za 0,4 odsto a u avgustu za 4,2 odsto, kumulativni međugodišnji pad je za period januar-avgust sveden na 0,7 odsto. Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, u aprilu su i izvoz i uvoz bili smanjeni za više od četvrtine a u maju je pad bio tek simbolično smanjen.

Međutim, već u junu i julu stopa međugodišnjeg pada je svedena na jednocifrenu, dok je u avgustu pad bio gotovo simboličan. Desezonirani podaci za izvoz i uvoz i u junu i u julu su bili izrazito povećani, a u avgustu su skoro dostigli nivo proseka prethodne godine, navodi se u analizi.

Stanje u prometu u trgovini na malo, bilo je takvo da je posle pada u aprilu, već u maju ostvaren međugodišnji porast. Zadržan je i u naredna tri meseca, ali je maksimum zabeležen u junu, dok je u julu i avgustu porast sveden na nivo približan onom u maju.

U biltenu se navodi da su podaci o investicijama takvi da se iz nekih pokazatelja posredno može zaključiti da se i one oporavljaju, ali da drugi ne podupiru takav zaključak. Potrošačke cene su u julu bile povećane u odnosu na junske, što kako se ocenjuje, nije u skladu sa sezonskim karakteristikama i dogodilo se prvi put u poslednjih 12 godina.

Za razliku od julskih, cene su u avgustu smanjene, tako da je i međugodišnji porast u ovom mesecu bio manji od maksimalnog iz jula.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>