• 0

Privreda se oporavlja, ali jedna promena se u Srbiji desila prvi put za 12 godina

Povoljni privredni trendovi u letnjim mesecima

  • 0
kupovina, telefon, novac

Foto: Pixabay

Posle velikog pada privredne aktivnosti u aprilu i tek delimičnog oporavka u maju, oporavak je u sledeća tri meseca tekao brže od očekivanog, jer je porasla industrijska proizvodnja i promet u trgovini, a spoljnotrgovinska razmena je ublažavala međugodišnji pad, navodi se u najnovijem, oktobarskom broju makroekonomskih analiza i trendova, MAT.

U biltenu se ukazuje da je posle rekordnog i međugodišnjeg i desezoniranog tekućeg pada industrijske proizvodnje i proizvodnje prerađivačke industrije, kao i višegodišnjeg minimuma njihove desezonirane vrednosti u aprilu, kasnije došlo do veoma povoljnih trendova.

Zahvaljujući njima je desezonirani rast u julu, desezonirane vrednosti doveo do nivoa iznad proseka prethodne godine a u avgustu je taj nivo još povećan.

Jezikom brojki rečeno, posle međugodišnjeg pada za 16,7 odsto u aprilu, međugodišnji pad ukupne industrijske proizvodnje u maju je smanjen na 9,3 odsto, pa je kumulativni pad u periodu januar-april iznosio 6,5 odsto.

Pošto je u junu ostvaren međugodišnji porast za 2,7 odsto, u julu za 0,4 odsto a u avgustu za 4,2 odsto, kumulativni međugodišnji pad je za period januar-avgust sveden na 0,7 odsto. Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, u aprilu su i izvoz i uvoz bili smanjeni za više od četvrtine a u maju je pad bio tek simbolično smanjen.

Međutim, već u junu i julu stopa međugodišnjeg pada je svedena na jednocifrenu, dok je u avgustu pad bio gotovo simboličan. Desezonirani podaci za izvoz i uvoz i u junu i u julu su bili izrazito povećani, a u avgustu su skoro dostigli nivo proseka prethodne godine, navodi se u analizi.

Stanje u prometu u trgovini na malo, bilo je takvo da je posle pada u aprilu, već u maju ostvaren međugodišnji porast. Zadržan je i u naredna tri meseca, ali je maksimum zabeležen u junu, dok je u julu i avgustu porast sveden na nivo približan onom u maju.

U biltenu se navodi da su podaci o investicijama takvi da se iz nekih pokazatelja posredno može zaključiti da se i one oporavljaju, ali da drugi ne podupiru takav zaključak. Potrošačke cene su u julu bile povećane u odnosu na junske, što kako se ocenjuje, nije u skladu sa sezonskim karakteristikama i dogodilo se prvi put u poslednjih 12 godina.

Za razliku od julskih, cene su u avgustu smanjene, tako da je i međugodišnji porast u ovom mesecu bio manji od maksimalnog iz jula.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke