• 0

Menjaju naftu za turizam: U doba najveće krize, ulažu milijarde u "propali" sektor

"Ovo je zlatno vreme za ulaganje u turističke atrakcije Saudijske Arabije", kaže ministar turizma te zemlje

  • 0
saudijska arabija Saudijska Arabija / Foto: Pixabay

- Nema boljeg vremena nego što je sad, da Saudijska Arabija izgradi svoje nove turističke atrakcije - rekao je ove nedelje ministar turizma, Ahmed al-Kateb.

Kako je dalje naveo: "Apsolutno je pravo vreme, jer kao što svi znamo, troškovi u krizi postaju mnogo, mnogo atraktivniji i sada je trenutak za izgradnju", piše CNBC.

Pandemija korona virusa pokrenula je ekonomske probleme širom sveta, a putovanja i turizam teško su pogođeni. Uprkos ponovnom otvaranju granica, industrija beleži vrlo spor oporavak i slabu potražnju.

Prema stavu Svetske turističke organizacije pri UN, globalni turizam mogao bi biti vraćen 20 godina unazad zbog kovida-19.

Ali, Saudijska Arabija je prošlog meseca najavila da će uložiti 810 milijardi dolara u masovne turističke projekte tokom narednih 10 godina.

Ti projekti deo su napora kraljevine da diverzifikuje ekonomiju dalje od oslanjanja na energiju, i uključuju planove kao što je razvoj futurističkog izgleda grada Neom.

Upitan da li je pravo vreme za ulivanje novca u ovaj sektor s obzirom na neizvesnost, al-Kateb kaže da je to "zlatna prilika" za kraljevinu, jer je radna snaga dostupna i troškovi materijala su mnogo manji nego ranije. Ipak, prema njegovoj oceni, ne treba samo SA da iskoristi kovid-19 krizu za gradnju, već sve vlade sveta.

Plan o atrakcijama bi trebalo da ugleda "svetlost dana" do 2023/24. godine, do kada bi, kako kaže al-Kateb, pandemija već trebalo da prođe. "A onda smo spremni za trku", dodaje.

Očekuje se da će se globalni putnički saobraćaj vratiti na nivo pre pandemije tek 2024. godine, prema Međunarodnom udruženju vazdušnog transporta.

Ulaganje koje planira SA - nije kratkoročno. Ta zemlja se oslanjala gotovo isključivo na verski turizam do 2019. godine, kada je ponudila prve turističke vize. Do 2030, kraljevina želi da privuče 100 miliona posetilaca godišnje i da turizam čini 10% njenog bruto domaćeg proizvoda.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>