• 0
 ≫ 

Znate li šta je monetarni heroin? Amerikanci ubijaju dolar time

 ≫ 

"Činjenica da nam je potrebna sva ova veštačka podrška je priznanje da je ekonomija slaba"

  • 0
Novac, posao, dolari Foto: Shutterstock

Berze su se malo povratile dok istovremeno američki predsednik Donald Tramp pregovara o podsticajima sve do izbora. Tramp je sada u procesu nadmašivanja demokrata po pitanju ekonomskih olakšica, kaže ekonomista Piter Šif.

Republikanci su izgubili argument čim su priznali da je podsticaj "dobar" za ekonomiju, smatra Šif.

- Fed je već rekao da neće štampati više novca dok vlada ne proda više obveznica. Drugim rečima, Fed je na čekanju sa dodatnim monetarnim podsticajem dok Kongres ne dođe sa dodatnim fiskalnim olakšicama, tako da Fed ima više obveznica za monetizaciju -

Objasnio je da je Tramp, nakon što su se tržišta povratila, "bacio maslinovu grančicu" presedavajućoj Nensi Pelosi, rekavši da je i dalje spreman da razmotri manji paket, uključujući još jedan krug čekova od 1.200 dolara, 25 milijardi američkih dolara pomoći i sredstva za zaštitu zarada. To je ponovo pokrenulo pregovore i republikanci su brzo počeli da licitiraju.

- Činjenica da nam je potrebna sva ova veštačka podrška je priznanje da je ekonomija slaba. Zbog toga joj je potrebna pomoć - rekao je Šif, dodajući:

"Ako kažete da imamo zaista jaku ekonomiju, onda recite da joj je potrebna vladina štaka da bi je podržala. Odnosno, ili je ekonomija jaka, u tom slučaju joj nije potreban podsticaj, ili je slaba i treba joj podsticaj".

Šif je takođe primetio da podsticaj čak ni slabu ekonomiju ne čini jakom. "Zapravo, slaba ekonomija tako dodatno tone".

Prema ovom berzanskom brokeru, razlog zašto je američkoj ekonomiji stalno potreban alat za hitne slučajeve je taj što ga je prvobitno koristila centralna banka.

- Fed je toliko osakatio američku ekonomiju dajući joj oslonac da je sada jedini način da "šepa" zajedno s tom štakom. Ako odnesete tu štaku, znate, i ekonomija potpuno propadne. Propada. Upravo smo stvorili balončić koji je zavisan od sve većih doza tog monetarnog heroina.

- Uvek smo želeli da dobijemo još podsticaja. Američka vlada i Fed nastaviće da stimulišu ekonomiju iscrpljujući joj životnu krv sve dok je potpuno ne unište ubijanjem dolara -

Video: Skoro pa prozirni dijamant košta 14 miliona dolara. Koliko bi koštao da je bez greške?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>