• 0

Neverovatno za ovo doba: Kako je modni gigant stekao tri miliona novih kupaca?

Asos sada ima tačno 23,4 miliona kupaca, a više od sedam miliona samo u Velikoj Britaniji, gde ostvaruje glavninu dobiti

  • 0
Onlajn kupovina je doživela bum ove godine Foto: Shutterstock

Internet modna grupa Asos privukla je tri miliona novih kupaca u proteklih godinu dana, a godišnja dobit je skočila zahvaljujući smanjenju troškova i kupcima koji su vraćali manje robe usred pandemije.

Sada ima tačno 23,4 miliona kupaca, a više od sedam miliona samo u Velikoj Britaniji, gde ostvaruje glavninu dobiti. Prodaja širom sveta porasla je za 19%, a dobit pre oporezivanja za 329%, na 142,1 milion funti.

Ali, Asos je rekao da je zabrinut zbog rasta nezaposlenosti koji pogađa njihovu mlađu ciljnu grupu. Pre svega misle na one kupce od 20-ak godina, kojima se život neko vreme neće vratiti u normalu - oni su ujedno i najverniji Asosovi fanovi.

Od 31. oktobra, kada je u zapadnoj kulturi Noć veštica, biće promotivnih perioda sve do Nove godine, pa je moguće da će Asos uvećati prodaju. Ipak, kompanija ne krije da bi na njeno poslovanje mogao negativno da se odrazi Bregzit, zbog carina i potencijalno većih troškova.

Osim toga, Asos je prilično "ranjiv" zbog stalnih restrikcija uvedenih zbog pandemije, što može smanjiti potrebu za "obnavljanjem ormara". Dobit od "odeće za žurke i Novu godinu" biće mala. Asos će morati da se fokusira na svoju osnovnu grupu kupaca, te da pažljivo formira cene i ponude.

Akcije kompanije su jutros pale 6 odsto, jer bi zabrinutost mogla biti "oštrija" u narednih nekoliko meseci. Ipak, Asos kao i Amazon, jedan je od retkih trgovaca koji su imali korist od karantina, zato što posluju onlajn. Kompanija je u avgustu izvestila da očekuje rast profita i prodaje.

Takođe se navodi da su se navike kupovine promenile u skladu sa okolnostima, a kupci su manje kupovali stvari za "posebne prilike", a više proizvode za lice i komfornu odeću. Kao i drugi onlajn igrači, Asos se u prošlosti borio sa velikim brojem povraćaja robe, i čak je pretio da će blokirati one koji su imali seriju vraćanja 2019.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>