• 1

60 miliona evra smo dobili, čekamo još 400, sve će biti brzo završeno: Mali o Komercijalnoj

Isplata zaostalih dividendi je jedan od uslova za zatvaranje transakcije

  • 1
kredit, novac, pare, vreme, rokovi, banka, pozajmica

Foto: Shutterstock

Transakcija preuzimanja Komercijalne banke od strane slovečačkog NLB-a biće zatvorena do kraja godine, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da je već isplaćeno državi oko 60 miliona evra kroz dividendu.

Inače, isplata zaostalih dividendi je jedan od uslova za zatvaranje transakcije.

- U okviru transakcije u budžet Srbije treba da se slije oko 400 miliona evra od privatizacije Komercijalne banke. Mi smo pre par dana već dobili deo dividende isplaćene od Komercijalne banke, oko 60 miliona evra - naveo je ministar.

Od dobijenih 60 miliona evra ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu.

Mali je podsetio da je NLB banka dala najbolju ponudu za Komercijalnu banku i istakao da se ta transakcija polako približava kraju.

- Najveći deo saglasnosti iz celog regiona je već pribavljen i ostaje još samo saglasnost Evropske centralne banke i na osnovu toga saglasnost NBS. Očekujem da ćemo u narednih par nedelja i te saglasnosti dobiti kako bi završili i zatvorili transakciju do kraja godine - rekao je ministar Tanjugu.

Mali kaže da će ta privatizacija biti dobra za budžet države, jer se i od tog novca podižu plate i penzije.

- Očekujem da se ova transakcija završi i da Komercijalna banka dobije novog vlasnika do kraja godine i onda država ostaje samo sa jednom bankom u svom vlasništvu, Bankom Poštanska štedionica - rekao je on.

Takođe, kaže da je privatizacija Komercijalne banke bila deo sporazuma sa MMF koji ističe krajem godine.

Srbija će pored 387 miliona evra za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države do završetka preuzimanje prihodovati više od 450 miliona evra, pošto će dobiti prihod od kamate po stopi od dva odsto godišnje za period od 1. januara 2020. koje je NLB obavezna da isplati.

Video: Potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>