• 4

Za sedam dana 10.000 mladih se prijavilo za program moja "Prva plata", a ovo su najtraženije struke

Stručno osposobljavanje mladih trajaće devet meseci. Nacionalna služba za zapošljavanje će onima koji su završili srednju školu isplaćivati 20.000 dinara, a onima koji su završili fakultet 24.000 dinara mesečno

  • 4
student, učenje, posao

Foto: Pixabay

Za program "Moja prva plata" za nedelju dana prijavilo se 10.000 mladih - izjavila je danas rukovodilac sektora za dualno obrazovanje i obrazovne politike u Privrednoj komori Srbije (PKS), Ana Stojanović.

Podsetila je da je "Moja prva plata" program Vlade Srbije koji je namenjen podršci mladima bez radnog iskustva da pronađu prvi posao, steknu iskustvo i zarade novac. Na konferenciji "Gde će se zaposliti generacije iz karantina?" u Beogradu, ona je navela da je iz budžeta tim programom predviđena podrška za 10.000 mladih.

Mladi su počeli da se prijavljuju za "Moju prvu platu" od 8. oktobra, a prijave će trajati do 8. novembra. Stojanovićeva navodi da je 25. septembra istekao rok za prijavu poslodavaca, te da se za taj program prijavilo 10.000 poslodavaca koji su oglasili 17.000 radnih pozicija za 28.000 mladih.

Kaže da se najviše prijavilo firmi iz privatnog sektora, čak 95 odsto, dok su ostali iz javnog sektora i organizacije civilnog društva. Sektori koji se najviše traže jesu trgovina, prerađivačka industrija (tekstilna, prehrambena, mašinska, metalna, proizvodnja nameštaja...), zatim računovodstvo, konsalting, revizija.

Stojanovićeva navodi da se najviše traže mladi koji imaju završenu srednju školu, čak 70 odsto, dok je 30 odsto onih poslodavaca koji su tražili mlade koji su završili fakultet. Od mladih koji su se do sada prijavili za program, navodi ona, 45 odsto je konkurisalo za pozicije sa visokom stručnom spremom.

Kada je reč o prijavi po gradovima, najviše mladih sa visokim obrazovanjem je iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Jagodine, Sremske Mitrovice i Kruševca. Ukazuje se da se ti gradovi poklapaju i sa mladima koji imaju završenu srednju školu, s tim što se tu primećuju i gradovi Novi Pazar, Pirot, Zaječar i Bor.

Stojanovićeva navodi i da je 600 mladih odbijeno za program, jer ne ispunjavaju uslove - ili su imali više od devet meseci radnog iskustva ili su još uvek u rednovnom sistemu školovanja. Konačna rang lista biće objavljena 27. novembra, nakon čega će početi potpisivanje ugovora između mladih i poslodavaca.

Stručno osposobljavanje mladih trajaće devet meseci. Nacionalna služba za zapošljavanje će onima koji su završili srednju školu isplaćivati 20.000 dinara, a onima koji su završili fakultet 24.000 dinara mesečno. Njima će, dodaje se, biti plaćeni i doprinosi za slučaj povrede na radu ili bolesti.

Poslodavac, kažu iz PKS, može da obezbedi i dodatak za polaznike najviše u iznosu koji je obezbedila država.

Video: Počinje projekat Moja prva plata, Brnabić na promociji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>