• 0

Gde je bolje raditi: U Guglu ili Fejsbuku? Jedan div je pobednik u čak 7 kategorija

Godinama je američka multinacionalna kompanija, u vlasništvu Alfabeta, važila za "raj za zaposlene". Da li je i dalje tako?

  • 0
facebook, google

Foto: Unsplash

Zaposleni su godinama unazad zadovoljni kada odlaze na posao u Gugl, jer ih tamo čeka soba za relaksaciju, sto za stoni fudbal, ukusna hrana, mesto za vežbanje i ostalo, što bi im olakšalo napornih 8 sati rada.

Međutim, kompaniji iz Kalifornije, čija je roditeljska firma Alfabet, vremenom je počela da slabi reputacija, jer žene zaposlene u Guglu nisu imale reči hvale za neke uslove rada i menadžere: smatraju da je prisutna diskriminacija prema onima koje rađaju, kao i da žene teško dolaze do najviših pozicija.

Sve u svemu, i dalje je prestiž raditi u Guglu, a "Glassdoor" je napravio komparaciju uslova rada i nivoa zadovoljstva zaposlenih u Guglu i Fejsbuku, pa da vidimo kakvi su rezultati.

Ko je pobednik u ovoj "igri"?

 

U obzir su uzeli recenzije zaposlenih o kompanijama, plate, dobre i loše strane rada, otvorene pozicije za zaposlenje, atmosferu i tome slično. Gugl se kotirao bolje od imperije Marka Zakerberga samo u jednoj kategoriji, a to je "životni balans". U kategoriji "kultura i vrednosti" ove dve tehnološke kompanije su izjednačene.

Međutim, u ostalih 7 kategorija: "sveukupni rejting", "karijerne mogućnosti", "kompenzacije i benefiti", "senior menadžment", "potvrda za izvršne direktore", "stepen preporučivanja prijateljima u procentima" i "pozitivni poslovni izgledi", Fejsbuk je odneo pobedu.

Ako proučimo detaljnije, to izgleda ovako:

"Sveukupni rejting" (ocena 4,5 za Gugl, a 4,6 za Fejsbuk), "karijerne mogućnosti" (ocena 4,2 za Gugl, a 4,5 za Fejsbuk), "kompenzacije i benefiti" (ocena 4,5 za Gugl, a 4,8 za Fejsbuk), "senior menadžment" (ocena 4,1 za Gugl, a 4,3 za Fejsbuk).

Google, kompanija, logo

Zgrada kompanije Gugl / Foto: Tanjug/AP

Dalje, "potvrda za izvršne direktore" (Sundar Pičai ima 94% odobrenja, a Mark Zakerberg - 95 odsto), "stepen preporučivanja prijateljima u procentima" (90% zaposlenih bi preporučilo Gugl, a 93% Fejsbuk), "pozitivni poslovni izgledi" (83% glasova dobija Gugl, a 87 odsto Fejsbuk).

Kada je reč o kategoriji u kojoj je bolji Gugl, a to je "životni balans" - ocena za njega je 4,2 dok Fejsbuk dobija ocenu 4,0. Takođe, tamo gde su izjednačeni - "kultura i vrednosti" - obe kompanije imaju ocenu 4,4.

Dok su u mnogim kategorijama razlike u glasanju vrlo male, radnici Fejsbuka bi za 3 odsto više preporučili svoju kompaniju prijateljima, nego zaposleni u Guglu. Takođe, "pozitivni poslovni izgledi" su kod imperije Marka Zakerberga bolji za 4 odsto u odnosu na Gugl.

Ono što su zaposleni najčešće navodili kao manu za rad u Gugl jeste "velika kompanija", dok su Fejsbuku zamerili odnos prema "životnom balansu" radnika. Kao glavne predosti su naveli - "pametni ljudi" i "velike beneficije" (Gugl), odnosno "pametni ljudi" i "besplatna hrana" (Fejsbuk).

Mark Zuckerberg, Mark Zakerberg

Tvorac Fejsbuka, Mark Zakerberg / Foto: Tanjug/AP

Ako govorimo o mogućnostima za zaposlenje, Fejsbuk trenutno ima 524 otvorene pozicije više od Gugla. Prvi gigant je raspisao konkurs za 3.295 poslova, a drugi gigant za 2.771 radno mesto.

Godišnje plate za tri top zanimanja u kompanijama

 

- Softverski inženjer - prosečna plata 131.000 USD (Gugl), odnosno 148,5 hiljada USD (Fejsbuk)

- Istraživač-naučnik - prosečna plata 153.000 USD (Gugl), odnosno 158.000 USD (Fejsbuk)

- Programski menadžer - prosečna plata 143.000 USD (Gugl), odnosno 178.ooo USD (Fejsbuk)

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>