• 0
 ≫ 

Šah-mat najvećeg kineskog igrača: Sprema se najjači izlazak Alibabe na berzu u istoriji?

 ≫ 

Ova kompanija za onlajn trgovinu ostvaruje oko 80 odsto celokupne onlajn prodaje u Kini

  • 0
Jack Ma, Džek Ma, Alibaba

Džek Ma, prvi čovek Alibabe / Foto: Tanjug/AP

Inicijalna javna ponuda (IPO) Alibabe biće najveća u istoriji, tvrdi osnivač te kompanije Džek Ma. Kako je rekao, "to je prvi put da se ovako veliki IPO istorijskih dimenzija odigrava izvan Njujorka".

Cena akcije u IPO-u biće određena ove nedelje. Izvori bliski "Alibabi" kažu da će IPO biti vredan 35 milijardi dolara, što bi bilo više od 29,4 mlrd dolara, koliko je iznosio dosadašnji rekord iz decembra prošle godine, koji drži "Saudi Aramco".

Ova kompanija za onlajn trgovinu ostvaruje oko 80 odsto celokupne onlajn prodaje u Kini. Iako se kompanija bavi i drugim internet uslugama, Alibaba više od 80% svojih prihoda ostvaruje na tri trgovačke platforme, na kojima prodaje sve - od šivaće igle do nameštaja i dečjih proizvoda.

Prošle godine, kompanija je time ostvarila promet od oko 248 milijardi dolara, dok je broj njenih aktivnih korisnika porastao za 14 odsto, na 230 miliona, više nego što imaju Amazon.com i eBay zajedno.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>