• 0

Američki privrednici imaju 4 predloga za novu Vladu Srbije: Ovako vide korake za oporavak privrede

Sinergijom države i privatnog sektora ka brzom oporavku naše ekonomije

  • 0
Privreda, ekonomija, papiri, grafikoni

Foto: Shutterstock

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) pozdravlja imenovanje tima nove Vlade Republike Srbije, kao i napore svih učesnika u borbi sa zdravstvenim izazovima koje pandemija nosi.

Istovremeno, Komora je sagledala probleme sa kojima se srpska privreda suočava i predlaže neke konkretne mere za njihovo prevazilaženje. Zoran Petrović, predsednik AmCham-a, rekao je da je Srbija osetila prve posledice pandemije kovid-19, ali da su one dosta ublažene zbog državne pomoći.

Naglasio je da će konačni uticaj na ekonomiju biti vidljiv u narednih 6 meseci, a kako kaže, glavni prioritet u tom periodu biće saradnja s Vladom Srbije u pogledu očuvanja radnih mesta, zdravlja građana i oporavka privrede.

Apelujem na novu Vladu da nastavi sa radom na unapređenju efikasnosti zdravstvenih usluga i elektronskih servisa, uz dalje unapređenje vladavine prava i poreske predvidljivosti, jer su ovo oblasti koje uslovljavaju brzinu oporavka - zaključio je Petrović.

Sa ciljem očuvanja što većeg broja radnih mesta, ali i što bržeg oporavka privrede, AmCham je formulisao četiri prioritetna cilja za podizanje kapaciteta javne uprave i oporavak privrede: kontinuirani razvoj eUprave, dalje unapređenje vladavine prava i efikasnosti pravosuđa, unapređenje efikasnosti zdravstvenih usluga, kao i unapređenje predvidljivosti poreskog i parafiskalnog opterećenja.

Kontinuirani razvoj eUprave

Efikasna eUprava državi i privredi donosi značajno smanjenje administrativnih troškova uz istovremeno povećanje transparentnosti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

U tom smislu potrebno je:

- Omogućavanje dostavljanja dokumentacije u svim administrativnim postupcima elektronski, bez zahtevanja naknadnog donošenja papirnih dokumenata.

- Smanjenje administracije vezane za devizna plaćanja, naplatu i kreditne poslove uz koordinaciju sa Poreskom upravom.

- Omogućavanje pune elektronske komunikacije sa svim graničnim službama, uključujući i inspekcijske organe i njihovu povezanost sa IT sistemom Uprave carina.

- Obezbeđivanje kadrova i specijalizacija inspekcija za kontrolu nedozvoljene trgovine na internetu, posebno u oblasti lekova i medicinskih sredstava.

- Omogućavanje razmene relevantnih podataka između javnog i privatnog sektora u cilju smanjenja administrativnog opterećenja transakcija, po ugledu na primere iz EU.

Laptop, biznis

Foto: freepik.com

Unapređenje vladavine prava i efikasnosti pravosuđa

Građani i privrede žele da vide državu koja se temelji na vladavini prava, državu kojoj su svi građani i kompanije jednaki, a efikasan i nezavistan pravosudni sistem je preduslov i merilo takvog sistema.

Potrebno je omogućiti:

- Automatizaciju postupka dostave sudskih pismena i dostupnost podataka o dostavi u elektronskom obliku, kako bi se izbegla odlaganja ročišta zbog neuspelih uručenja, a za vreme trajanja epidemije omogućiti veći broj procesa putem video konferencijske veze.

- Proširivanje e-Sud aplikacije za digitalizovano vođenje predmeta sa Upravnog suda i na ostale sudove, kao i na organe izvršnog postupka uz Sistematizaciju i dostupnost sudske prakse u elektronskoj formi.

- Funkcionalnu specijalizaciju sudijskih timova u okviru sudova (posebno npr. Upravnog suda za materije poreskih postupaka, zaštite konkurencije i sl.), po ugledu na specijalizaciju koju sprovodi Privredni apelacioni sud, i njihovu stalnu edukaciju prema oblastima specijalizacije.

- Obezbediti usklađivanje lokalne sudske prakse sa presudama Evropskog suda pravde kako bi primena propisa koji se usklađuju sa EU propisima, bila osigurana i na nivou pravosudne zaštite.

sud, presuda, tužba

Foto: Pixabay

Unapređenje efikasnosti zdravstvenih usluga

Imajući u vidu da je zdravstvo pod velikim pritiskom, neophodno je dodatno ulagati u njegov razvoj i eliminisati prepreke koje to sprečavaju. To podrazumeva niz mera koje će omogućiti brži pristup novim lekovima i tehnologijama za pacijente, sinergiju javnog i privatnog sektora u cilju povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite, te optimizaciju javnih nabavki i praćenje zaliha.

U tom smislu neophodno je:

- Obezbediti dovoljne kapacitete za PCR testiranja na zahtev kompanija, i u vreme vrhunca pandemije, radi bolje organizacije rada poslodavaca i omogućiti uzimanje uzoraka u prostorijama poslodavca.

- Organizovati što veći pristup zdravstvenim uslugama i terapijama za ne-covid hronične i hitne pacijente za vreme trajanja pikova pandemije, koristeći telemedicinske platforme, a sinergijom javnog i privatnog sektora.

- Osigurati obavljanje svih administrativnih postupaka izdavanja dozvola, obnova, odobravanje varijacija i promo materijala za lekove u zakonskim rokovima. Pružiti podršku ALIMS-u da novu e-platformu za vođenje administrativnih postupaka za lekove upodobi rokovima, i eventualno razmotriti kadrovska pojačanja.

Laboratorija test koronavirus ampule rukavice

Foto: Tanjug/AP

Unapređenje predvidljivosti poreskog i parafiskalnog opterećenja

Predvidljivost poreskog sistema i parafiskalnih opterećenja jedan su od ključnih parametara za potencijalne investitore prilikom donošenju odluka o investiranju.

Kako bismo zadržali, ali i povećali nivo domaćih i stranih investicija neophodno je:

- Omogućiti da fiskalno i parafiskalno opterećenje ne bude povećano, a zavisno od mogućnosti i smanjeno, uz doslednu primenu svih programa podrške privredi.

- Sve izmene poreskih propisa obavljati nakon sprovedene javne rasprave i širokih konsultacija sa privredom, a primenu poreskih propisa unaprediti pisanjem sveobuhvatnih pravilnika o primeni propisa, umesto oslanjanja na sistem mišljenja.

- Propisati poreske aspekte elektronskog fakturisanja i obezbediti test period za elektronske fakture u trajanju od najmanje 9 meseci.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke