• 12

Šupe, garaže, podrumi: Šta zapravo tačno morate da platite i koliko?

U Ministarstvu finansija napominju da se izmenama zakona ide i na smanjenje poreskog opterećenja za pomoćne objekte i proširenje poreskog oslobođenja za objekte namenjene za primarnu poljoprivrednu proizvodnju

  • 12
šupa

Foto: Unsplash

Ministarstvo finansija pripremilo je izmene Zakona o porezima na imovinu, a zabluda je da se u prvi plan stavljaju pomoćni objekti.

Naprotiv, građani Srbije više od deset godina plaćaju porez i na pomoćne objekte, a poresko opterećenje će izmenama Zakona o porezu na imovinu biti smanjeno.

Izmenama zakona, o kojima možete čitati na zvaničnom sajtu ministarstva, predviđeno da građani koji imaju objekte namenjene za primarnu poljoprivrednu proizvodnju taj porez ne plaćaju.

Pojedini mediji preneli su da će se "od Nove godine plaćati porez na podrume, šupe, bunare, kotlarnice, bazene, svinjce, kokošinjce, štale, senike, ambare, čardake, golubarnike, pušnice, sušare, ribnjake, pa čak i na nadstrešnice koje pokrivaju površinu vecu od deset kvadrata".

Preneli su i da će "porez plaćati građani i firme na objekte koji do sada nisu ni bili oporezovani".

Ministarstvo navodi da su te pobrojane nepokretnosti i sada predmet oporezivanja porezom na imovinu.

Precizira da se predloženim izmenama i dopunama Zakona vrši smanjenje poreskog opterećenja za pomoćne objekte i proširenje poreskog oslobođenja za objekte namenjene za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

- Prema tome, ne uvodi se oporezivanje navedenih objekata, jer su ti objekti predmet oporezivanja porezom na imovinu više desetina godina, već se uvodi poresko oslobođenje za te objekte i pojedinim obveznicima, građanima i drugim obveznicima koji ne vode poslovne knjige, koja sada to pravo nemaju - kažu u resornom ministarstvu.

Navode i da objekti koji su u funkciji glavnog objekta, osim garaža, razvrstavani u istu grupu i oporezovani kao objekat u čijoj su funkciji.

Predloženo je, kažu u Ministarstvu, da se pomoćni objekti razvrstaju u istu grupu sa garažama, koje su takođe pomoćni objekti po svojoj suštini.

To bi, navodi se, omogućilo da se poreska osnovica za te objekte utvrđuje primenom prosečnih cena garaža i pomoćnih objekata u istoj zoni, čime bi se smanjio poreski teret za te objekte.

Napominju da je porez na imovinu izvorni javni prihod jedinica lokalnih samouprava i da su izmene zakona predložene na inicijativu jedinica lokalne samouprave.

Bela stena - vikend ostrvo

Foto: Milena Đorđević

U Ministarstvu navode da će takav način oporezivanja dovesti do manjeg poreskog tereta za obveznike, odnosno do proširenja poreskih oslobođenja, što znači i manjih prihoda jedinica lokalnih samouprava, ali će doprineti doslednijem oporezivanju srazmerno ekonomskoj moći obveznika.

Građani su dužni da sami prijave svoju imovinu, i na osnovu toga Poreska uprava određuje visinu poreza koji je potrebno platiti. To su u obavezi i građani koji kupe stan, ali i oni koji grade nekretninu.

Drugi način je kontrola pojedinačnih slučajeva, nasumično, što poreski inspektori povremeno primenjuju, uglavnom kada postoji sumnja. Ovakva praksa postoji često u lokalnim samoupravama i manjim gradovima, ali nikako nije isključena i u prestonici.

Treći način je, prema rečima poreskih stručnjaka, da lokalne samouprave izvrše uvid i poređenje putem satelitskih snimaka. To je opcija koja je moguća i koja se koristila u postupku legalizacije.

Porez na imovinu plaća se kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana počctka tromesečja. Tako rate padaju uglavnom 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara. Postoje inače tri razloga zbog kojih vam je možda trenutno skočio isti. 

Video: Ovo su pravila igre Uzmi račun i pobedi:Stiglo skoro 140.000 koverata, prvo izvlačenje 21.novembra

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veca

    29. oktobar 2020 | 14:51

    E svasta cu da cujem jos u ovoj Srbiji, vise mi se zgadilo sve tako da vise volje i zelje neman ni da dodjem. Jadan li je taj narod koji zivi dole, nije ni cudo sto svi odose. Sramota

  • Sremcica

    29. oktobar 2020 | 14:44

    Ima li kraja ovoj agoniji i placanju raznih izmisljenih dazbina.STRAASNOOOO

  • BG

    29. oktobar 2020 | 13:05

    Tako treba,sad podigli cene vikendica za 50 posto,a sramota kakvi su to raspadi od kuća...Sad na tu vrednost plaćajte porez i na šupe i ostalo:)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>