• 0

Greška u koracima: Najveći farmaceutski div kao primer kako ne treba poslovati

Saradnja s kompanijom "Monsanto" koštala ih je milijarde dolara

  • 0
korov Foto: Pixabay

Nemački farmaceutski gigant "Bayer" preuzeo je brend "Monsanto" pre dve godine, poznat po proizvodu koji ubija korov, ali se to nije pokazalo kao dobra saradnja.

Taj dil, vredan 63 milijarde dolara, sada služi kao primer jednog od najlošijih u istoriji, i potencijalno ugrožava ovu renomiranu kompaniju staru više od 150 godina. "Bayer" se sada suočava sa umanjenjem vrednosti za 10,9 milijardi dolara, zbog poljoprivrednih preduzeća povezanih sa "Monsantom".

Za sporni proizvod "Roundup", nemački div kaže da je bezbedan za upotrebu, ali su njegove akcije pale za oko 30 odsto od momenta kada je saradnja sklopljena. Prema navodima kompanije, otpisi su bili podstaknuti slabijom potražnjom poljoprivrednika za ovom "ubicom" korova.

Kao rezultat, gubici pre kamata i poreza iznosili su 10,9 milijardi dolara u trećem kvartalu. Dodatni udarac za kompaniju je pandemija kovid-19, a glavni finansijski direktor Volfgang Nikl kaže da je "masovna depresijacija brazilskog reala teško uticala na poslovanje kompanije, na drugom po veličini poljoprivrednom tržištu na svetu".

"Bayer" je, inače, pod lupom javnosti od 2018. kada se suočio s talasom tužbi u SAD, zbog spornog proizvoda protiv korova, a nakon što je preuzeo "Monstanto". Ovaj saradnja je učinila nemačkog giganta najvećim svetskim dobavljačem semena i pesticida.

Video: Srbija počela da proizvodi najjače sredstvo protiv korone - i to u Bajmoku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>