• 0

Šamar za Džeka: Stopiran debi platforme koju čekamo dugo u Srbiji, pale akcije Alibabe

Ant Grupa je podružnica kompanije Alibaba, koju je takođe osnovao Džek Ma

  • 0
Jack Ma, Džek Ma, Alibaba

Džek Ma, prvi čovek Alibabe / Foto: Tanjug/AP

Dugo iščekivani berzanski debi Ant Grupe je obustavljen nakon sastanka između suosnivača kompanije Džeka Maa i kineskih regulatora. Ovaj npredviđeni potez mnogi vide kao pretnju jednoj od najvećih Inicijalnih javnih ponuda (IPO) u istoriji, vrednoj 37 milijardi dolara.

Šangajska berza je saopštila u utorak da je odložila listiranje Ant Grupe, čijim je akcijama trebalo da počne da se trguje za manje od dva dana, zbog "velikih problema" koji bi mogli da uzrokuju da kompanija "ne ispuni uslove uvrštenja ili zahteve vezane za javno objavljivanje podataka".

Ant Grupa je podružnica kompanije Alibaba, koju je takođe osnovao Džek Ma. Akcije Alibabe su pale danas za 7 odsto posle vesti o stopiranju IPO-a Ant Grupe.

Sa IPO bi vrednost kompanije iznosila više od 310 milijardi dolara, što bi je učinilo vrednijom od vodećih američkih investicionih banaka.

Ant Grupa se bavi prodajom brojnih finansijskih proizvoda u Kini, a njen ogranak za platne transakcije, Alipej, važi za najveću platformu za platni promet u Kini.

Inače, već godinama se najavljuje dolazak Alipeja u Srbiji, a upitana šta država treba da učini,  tadašnja državna sekretarka a nas minitarka Tatjana Matić je rekla za naš portal da za dolazak jedne takve platforme kao što je Alibaba pej država mora da obezbedi neke predispozicije.

Naša regulativa dosta unapređena poslednjih godina. Postoje na operativnom nivou neke teškoće na kojima ćemo raditi da se otklone. Možda je mnogo značajnije da je Narodna banka krenula sa izmenom određenigh zakonskih rešenja i da će to biti značajno za što uspešniju primenu elektronske tregovine - pojasnila je ona.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>