• 19

U sredu je Dan primirja: Parking je besplatan, marketi normalno rade, a ovo vam po zakonu sleduje

Iako je zvanično neradni dan, pojedine ustanove i objekti imaće izmenjeno radno vreme

  • 19
Radno vreme supermarketa, zatvoreno

Foto: Shutterstock

Državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen u sredu, 11. novembra 2020, a prodavnice i ugostiteljski o objekti će uglavnom raditi.

Kako je potvrđeno za Telegraf Biznis, marketi i supermarketi radiće uobičajeno.

- Najveći broj Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnica će imati redovno radno vreme - rekli su nam iz Deleza.

Slično je i sa Merkatorovim prodavnicama.

- I Lidl prodavnice će raditi prema standardnom radnom vremenu - rekli su nam iz kompanije.

Sve prodavnice kompanije Univerexport rade po uobičajenom radnom vremenu.

Redovno radno vreme većine prodavnica je od 7 do 22 časa, sem prodavnica čije radno vreme je uređeno odlukama štabova za krizne situacije.

Spisak svih 159 prodavnica najvećeg domaćeg trgovinskog lanca sa radnim vremenom i svim drugim važnim informacijama nalazi se na www.univerexport.rs.

Svi tržni centri u Beogradu imaće redovno radno vreme. Bioskopi u tržnim centrima i drugi bioskopi – radiće i više nego radnim danima po vikend-šemama.

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda radiće od 00 do 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6.00 do 20.00.

U sredu, 11. novembra, u zoniranim delovima grada "Parking servis"  neće naplaćivati parkiranje.

Zatvorene će biti i banke i pošte, osim onih dežurnih i onih smeštenih u tržnim centrima.

Prema Zakonu, ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Pošto ove godine državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar ne pada u nedelju, već u sredu, neradni dan za sve zaposlene u Srbiji je baš ta sreda 11. novembar.

Šta ako morate da radite na državni praznik?

 

Zaposleni ima pravo da odsustvuje na dan praznika za koji je zakonom propisano da se ne radi i za to vreme ostvaruje pravo na naknadu zarade, odnosno ako radi na dan praznika ostvaruje pravo na uvećanu zaradu za rad na dan praznika samo za onoliko dana koliko je Zakonom propisano da se taj praznik praznuje.

S obzirom da je Zakonom propisano da se državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu praznuje jedan dan i pravo na naknadu zarade, odnosno na uvećanu zaradu za rad na ovaj dan državnog praznika zaposleni može da ostvari samo za jedan dan.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срамота...

    9. novembar 2020 | 21:09

    Нерадан дан а сви раде. Каква држава тако се и празнује ... Срамота! Треба законом забранити рад празницима осим дежурних апотека и бензинских станица. Банана држава

  • VuleVuk

    9. novembar 2020 | 22:18

    A zašto država ne kažnjava one koji ne plaćaju dodatak na rad za vreme praznika, koje zakon propisuje, kao ni za rad noću. Treba da uzmemo advokata i da tužimo?

  • Праведник

    9. novembar 2020 | 20:46

    По закону Вам следује:" Ради, ако нећеш, има ко хоће". На жалост, још увек има ко хоће, још малко миграција и неки ратић и мало ће им бити и ови Албанци и Македонци што их увозе, неће бити више тих што хоће. Е тада ће нам бити боље...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>