• 2
 ≫ 

Astronauti NASA u Maskovoj letelici sleteli na Međunarodnu svemirsku stanicu

 ≫ 

Astronauti će u Međunarodnoj svemirskoj stanici, orbitalnoj laboratoriji oko 400 metara od Zemlje, provesti narednih šest meseci

  • 2
Raketa 'Falkon 9' privatne svemirske kompanije 'Spejs eks' uspešno je juče lansirana iz Kejp Kanaverala na Floridi sa NASA teretom za Međunarodnu svemirsku stanicu (MŠ)

Foto: Tanjug/AP/John Raoux

Letelica kompanije Spejs Eks milijaredera Ilona Maska sa četiri astronauta sletela je danas na Međunarodnu svemirsku stanicu, što je prva misija NASE uz korišćenje privatno izgrađene letelice sa posadom.

Kapsula Crew Dragon nazvana "otpornost", pristala je 27 sati nakon lansiranja iz Kejp Kanaverala na Floridi, nakon dva odlaganja zbog jakog vetra koji je donela oluja Eta.

Astronauti će u Međunarodnoj svemirskoj stanici, orbitalnoj laboratoriji oko 400 metara od Zemlje, provesti narednih šest meseci, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

Zvaničnici NASA su prošle nedelje odobrili konačni dizajn kapsule, čime je završena razvojna faza Spejs eksa u okviru javno-privatnog programa agencije duga skoro 10 godina.

NASA je 2014. godine potpisala ugovore sa Sejs eksom i Boingom za razvoj konkurentskih svemirskih kapsula sa ciljem zamene svog programa koji se završio 2011. godine, ali i odvikavanja od zavisnosti od ruskih raketa radi slanja američkih astronauta u svemir.

Video: Ruski kosmonaut uzjahao usisivač i osvojio svemir

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    17. novembar 2020 | 10:01

    Ма шта на свемирску станицу, на Месец су се спустили, кеве ми, ја гледао на телевизију.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>