• 0

Sprema se cunami globalnog duga, podsticajni paket ojadio SAD

Ukupan američki dug na putu je da dostigne 80 biliona dolara u 2020, u poređenju sa 71 bilion dolara u 2019. godini

  • 0
cunami

Foto: Unsplash

Očekuje se da će globalni dug do kraja godine narasti na rekordnih 277 biliona dolara, dok vlade i kompanije nastavljaju da troše novac, kao odgovor na pandemiju, saopšteno je iz Instituta za međunarodne finansije (IIF).

Prema IIF-u, čiji su članovi više od 400 banaka i finansijskih institucija širom sveta, globalni dug se ove godine povećao za 15 biliona dolara, na 272 biliona dolara.

"Postoji značajna neizvesnost oko toga kako se globalna ekonomija može razdužiti u budućnosti, bez značajnih negativnih implikacija na ekonomsku aktivnost", rečeno je iz IIF-a, s upozoranjem da se sprema "cunami duga".

Izveštaj ukazuje na to da je među naprednim državama dug u trećem kvartalu porastao iznad 432 procenta BDP-a, što je porast od 50 procenata u odnosu na 2019. godinu. Sjedinjene Države, koje su primenile jedan od najvećih podsticajnih paketa na svetu, činile su gotovo polovinu tog rasta.

Ukupan američki dug na putu je da dostigne 80 biliona dolara u 2020, u poređenju sa 71 bilion dolara u 2019. godini. Što se tiče evrozone, akcije vlada dovele su do povećanja javnog duga od 1,5 biliona dolara u istom periodu, da bi dostigle 53 biliona dolara duga.

To je još uvek ispod najviših vrednosti u regionu, gledano od 55 biliona dolara zabeleženih u drugom kvartalu 2014. godine, kada su se vlade suočavale sa krizom javnog duga.

Prema istraživanju, nivo duga na tržištima u razvoju popeo se na preko 248 procenata BDP-a, dok su Liban, Kina, Malezija i Turska doživeli najveći rast duga nefinansijskog sektora.

"Brzina akumulacije globalnog duga je bez presedana od 2016. godine, povećavajući se za više od 52 biliona dolara", saopštava IIF.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>