• 2
 ≫ 

Da li su ženski lideri uspešniji od muških u doba korone? Ovo je stav 5 direktorki

 ≫ 

Neke studije bavile su se time da li zemlje, kojima upravljaju žene, bolje prošle tokom ove krize? Ispostavilo se da ta tvrdnja nije daleko od istine

  • 2
žena, lider

Foto: Unsplash

Na čelu Novog Zelanda je premijerka Džasinda Ardern, u Nemačkoj glavnu reč vodi kancelarka Angela Merkel, a Tsai Ing-ven je predsednica Tajvana.

Ispostavilo se da su ove liderke dobro vodile svoje zemlje tokom kriznog perioda, a onda je BBC rešio da analizira kakva je situacija u poslovnom svetu: šta kažu direktorke velikih firmi?

Aviva Vajtenberg-Koks upravlja konsultantskom kompanijom "20-First" i kaže da su, prema njenom iskustvu, mnogi muški lideri pokušavali da "kopiraju" plan i program svojih koleginica. To, između ostalog, znači da su tokom korone dodatno unapređivali svoje komunikacione veštine i više pažnje posvećivali stejkholderima.

Ona kaže da anglosaksonske zemlje imaju tendenciju da prednost daju muškim liderima, jer se očekuje da su jači, borbeniji, otporniji, dok žene vladaju u drugom stilu. Sara Beale, CEO građevinske firme "Training Board", saglasna je da postoji tzv. "female playbook" u ženskom vođstvu.

To se, pre svega, odnosi na empatiju. Tokom prvog karantina, firma je u njenoj organizaciji pružila finansijsku podršku 12.000 šegrta, i dozvolila zamrzavanje plaćanja računa firmama s kojima sarađuju. Na čelu "Chartered Management Institute", nalazi se En Frenki. Ovaj institut pruža obuke za menadžera.

Ona kaže da je ova pandemija učinila da više šefova "popusti" kada je reč o fleksibilnom radnom vremenu, za koje se Frenki zalaže dugi niz godina. Njen stav je da jedna od prednosti pandemije treba da bude to što se ženama sada malo više dozvoljava da organizuju svoj život, i uspostave balans između posla i privatnosti.

Ali, te promene se dešavaju tek sada. Na početku krize, ženama s decom nije bilo nimalo lako. Sada je, kaže Kejt Stivens iz kompanije "AxiCom", sasvim normalno da vidite koleginicu koja vodi onlajn sastanak i drži dete u krilu. Sada se podrazumeva da stalno žonglirate, navodi ona.

Ivon Vasenar, iz američke tehnološke firme "Puppet", saglasna je s tim da su ženski lideri otvoreniji. Kaže da je ključ napretka da ljudi pokažu svoje slabosti, i da ih vi pokažete kolegama. Ta vrsta otvorenosti se, prema njenom iskustvu, češće sreće kod žena.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>