• 3

Šta kada vaša banka promeni ime? Još jedna u Srbiji je dobila novog vlasnika, kako dalje s računima?

Šta da radite kada čujete da je vaša banka prodata? Da li morate da preduzmete određene korake u vezi sa promenom vlasništva?

  • 3
Banka, klijenti, računi, krediti Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Ukrupnjavanje bankarskog tržišta dešava se već godinama unazad, međutim postalo je intezivnije u mesecima pre korone. Ipak, tržište i dalje "radi", pa je pre dva dana Oportjuniti banka u Srbiji dobila novog vlasnika. Pored dosadašnjeg jedinog akcionara, američke kompanije Opportunity Transformation Investments Inc, vlasnici ove banke postale su i dve banke iz Nemačke i dve kompanije sa sedištem u Luksemburgu i Holandiji.

Da li će Oportjuniti banka sa novim vlasnicima sada promeniti i ime, još nije poznato, ali nekako, u tom procesu, koliko god on trajao, klijenti banke obično postavljaju logično pitanje - šta će biti sa nama?

Šta se zapravo dešava sa vašim kreditom, karticama, obavezama ili računima kada vašu banku kupi druga banka?

Odgovor je da promene za vas lično nema i najvažnije rata kredita će vam ostati ista.

Banka kupuje sva prava i obaveze. Dakle, kada jedna banka preuzme drugu, preuzima i sva prava koja ima ta banka ali i sve njene obaveze. Ugovori koji su potpisani to tog trenutka, odnosno koji su važeći, ne trpe nikakvu izmenu.

Kako nam objašnjava dugogodišnji bankar, klijent koji je imao obavezu prema prvoj banci, ima identičnu obavezu prema drugoj banci.

Na pitanje šta se dešava sa ratom kredita i da li se ona implementira u neke nove uslove, Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektive ranije nam je rekao:

- Za sve proizvode, i sve usluge koje je klijent dogovorio i potpisao sa bankom - nema promene - ističe on.

Kako dodaje, nadalje, promena može da bude za nove klijente ali i za stare ukoliko im nova banka ponudi neke bolje uslove, odnosno "dobrodošlicu".

To dalje, može da bude predmet aneksiranja ugovora, ali ne jednostrana odluka.

Klijenti banke treba da prate obaveštenja jer je eventualno moguće da se promeni broj za uplatu rate kredita, ali to su tehničke stvari koje dolaze naknadno i ne podležu finansijskim promenama, odnosno rata kredita ne može biti veća.

Jedna od značajnijih po naše građane bila je prodaja Komercijalne banke slovenačkoj NLB banci, taj proces trebalo bi da bude okončan u narednih mesec i po dana, najavljeno je iz resornog ministarstva finansija. Prethodno su iz NLB saopštili i da će Komercijalna dobiti novo ime - "NLB Кomercijalna banka".

Posle tog procesa, na domaćem tržištu poslovaće 25 banaka. Trenutno ih, prema podacima Narodne banke Srbije, ima 26.

Samo prodaju Oportjuniti banke, NBS je ocenila kao dobru, jer to znači, kako su naveli, poverenje u naše tržište.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Heha

    21. novembar 2020 | 21:46

    Nekad su banke bile pojam sigurnosti i stabilnosti. Danas je to totalno ogoljeno. Do te mjere da jedna (svima poznata) banka iz imena africke zivotinje promjeni svoje ime jer je prethodno prevarila desetine hiljada svojih klijenata klasicnim zelenaskim metodama, i onda promjene ime i nastave poslovati. Pojeo vuk magarca

  • Maria

    21. novembar 2020 | 23:09

    Dobro je kad nije neka druga banka, samo kad ne moram raditi izmenu hipotekarnog poverioca.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>