• 0
 ≫ 

Usavršavanje vakcina protiv kovida "gazi" dolar. Mogao bi pasti čak 20 odsto 2021. godine?

 ≫ 

Vodeće vakcine koje razvijaju globalni proizvođači pokazale su efikasnost od barem 90 procenata

  • 0
dolar

Foto: Unsplash

Američka valuta nastavila je da slabi u ponedeljak, dok su obećavajuće vesti o uvođenju vakcina protiv kovida-19 ugrožavale "zeleni novac".

Stručnjaci kažu da apetit trgovaca za rizičnijom imovinom raste. Dolar je trgovao naniže za 0,1 odsto, u odnosu na korpu valuta, na 92,234, spuštajući se na najniži nivo u poslednje dve i po godine.

- Tržišta u ovom trenutku prate vesti o pandemiji - čini se da optimizam u vezi sa vakcinom zasad podržava rizičnu imovinu - smatra glavni ekonomista "UBS Global Wealth Management", Pol Donovan.

Britanski proizvođač lekova "AstraZeneca" rekao je juče da bi njegova vakcina mogla biti efikasna oko 90 odsto. Kompanija je saopštila da će pripremiti skup podataka vlastima širom sveta, koje imaju okvir za uslovno ili rano odobrenje.

Saopštenje prati niz pozitivnih razvoja vakcina od strane drugih globalnih proizvođača lekova. Ranije ovog meseca američka kompanija za biotehnologiju "Moderna", rekla je da je njena eksperimentalna vakcina efikasna u prevenciji korone - 94,5 odsto.

Utvrđeno je da suparnička vakcina američke kompanije "Pfizer" i nemačke firme "BioNTech" ima efikasnost od 90 procenata, dok su programeri ruske vakcine "Sputnik V" izvestili o efikasnosti od 92 procenta.

"Citibank" je prošle nedelje upozorio da bi široko rasprostranjena vakcina za borbu protiv korone i tekuće monetarno ublažavanje - moglo da dovede do slabljenja američkog dolara za čak 20 odsto sledeće godine.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>