• 0
 ≫ 

"Banke će se uvek otimati za ljude koji vide dalje i bolje". Ovo su pobednici hakatona iNOVACIJA

 ≫ 

Izvoz Srbije u IT sektoru je prošle godine iznosio 1,4 milijarde evra

  • 0
Projekat crowdfunding hakaton iNOVACiJA Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pobednicima ovogodišnjeg hakatona iNOVACIJA, koji su organizovali Beogradska bankarska akademija, Komercijalna banka i Udruženje banaka Srbije, danas su uručene zahvalnice i novčane nagrade.

Prvo mesto i nagradu u iznosu od 150.000 dinara osvojio je tim koji čine Filip Radosavljević, Stefan Delić, Miloš Rajković i Daniel Fazlijević.

Drugo mesto i novčana nagrada od 100.000 dinara pripala je timu koji čine Vladimir Dabić, Mia Mledenović i Aleksandar Tomić, a treću nagradu i 50.000 dinara osvojili su Mladen Ristić i Marko Stanković.

Timovi su se takmičili u razvoju crowdfunding (kraudfanding) platforme, koja treba da omogući i olakša prikupljanje sredstava za finansiranje inovativnih projekata.

Glavni cilj platforme jeste da posluži kao svojevrsni digitalni medijator između inovatora, s jedne, i velikog broja malih ulagača s druge strane, i tako obezbedi realizaciju vrednih ideja.

Čestitajući dobitnicima, dekan Beogradske bankarske akademije prof. dr Hasan Hanić ukazao je upravo na značaj povezivanja znanja iz oblasti bankarstva i mladih kreativnih informatičara, inženjera, što je postignuto ovim takmičenjem.

Ocenio je da su organizatori takmičenja ovim pokazali svoju društvenu odgovornost na planu doprinosa podsticanja razvoja preduzetništva.

- Uvek je potrebno pronaći nova rešenja da se podstakne razvoj preduzetništva, kao osnove privrednog razvoja i to zdrave osnove. Ono je zdravo jezgro privrede svake zemlje - istakao je on.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, Vladimir Medan, pobednicima je poručio da kada nešto rade treba to da rade na najbolji mogući način.

- Vi ste kroz ovaj projekat pokazali da možete da stvorite nešto novo, inovativno, a oni koji su inovativni i idu korak napred, ustvari ubiru i najbolje plodove svog rada. Uvek postoji neki kratkotrajni monopol izuma, nove inovacije - rekao je Medan.

Poručio im je takođe da ne dozvole da budu deo prosečnosti, nego da uvek budu korak ispred drugih.

- Banke će se uvek "otimati" za ljude koji vide dalje i bolje od ostalih. Nastavite i nikako ne posustajte, jer kako se to narodski kaže, nije problem pasti nego je problem ako ponovo ne ustanete - naglasio je on.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić, naveo je da je izvoz Srbije u IT sektoru prošle godine iznosio 1,4 milijarde evra.

- Siguran sam da može da bude i veći i da i vaše ideje mogu tome doprineti - rekao je i dodao da upravo preduzetništvo, informacione tehnologije i digitalne tehnologije pomažu da se zemlja razvija brže i bolje. Ukazao je da je digitalnim tehnologijama svojstveno da nije bitno gde radnik u ovoj oblasti radi, nego koliko doprinosi.

- Inovativnost, fleksibilnost i kreiranje digitalnih proizvoda je nešto što je postalo sadašnjost, a biće i budućnost -istakao je Vasić.

Video: 5G expert on how technology will change the future

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>