• 0
 ≫ 

Kompanijski otpad postaje resurs: Zelena tranzicija preduslov za nova radna mesta i rast BDP-a

 ≫ 

Iz PKS navode da je potrebno da se napusti linearni model jer je prilično skup za srpsku ekonomiju, budući da generiše velike količine otpada i otpadnih voda, a energetski nije efikasan

  • 0
energija, zelena politika

Foto: Unsplash

Direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privrene komore Srbije (PKS), Siniša Mitrović, kaže da je privatni sektor u Srbiji u ovim uslovima vitalan i žilav, te da on može da bude veliki pružalac usluga u domenu energetske efikasnosti, ali i održivosti životne sredine.

Mitrović je na ovogodišnjem MITECO forumu istakao da je PKS institucionalni partner ovog skupa, i naglasio da je reč o forumu koji predstavlja provajder novih rešenja, kreacija i novih alata u zelenoj politici.

S druge strane, kako je naglasio, PKS predstavlja resurs koji svojim regionalnim potencijalom uspeva da kreira novi regulatorni ambijent i da podržava mala i srednja preduzeća u zelenoj tranziciji.

- Kako taj sektor čini 95 odsto ukupnog broja preduzeća koja postoje u Republici Srbiji, nama je vodeći alat koji razvijamo strategija industrijske simbioze, odnosno da ono što postaje otpad u velikim korporacijama sada vidimo kao resurs. Velike investicije u 2021. vidimo u fabrikama guma, u auto-industriji. Nama je cilj da taj otpad koji se generiše u kompanijama postane sirovina za neku novu vrednost - naglasio je Mitrović.

Kako je naveo, u Srbiji već postoji primer kako od "tetrapaka" nastaju nove građevinske ploče, ali da takođe imamo dobre primere u malim i mikro preduzećima.

- Najvažniji proces je pristup finansijama, odnosno imati dobar kredibilan kreditni zeleni fond Republike Srbije, koji će podržati zelenu tranziciju i uvesti nove subvencije, nove podsticaje, zelene javne nabavke, jer sve su to alati koji mogu da motivišu lokalnu ekonomiju i lokalna radna mesta, najvažnija za rast BDP - objašnjava on.

Kaže da je potrebno da se napusti linearni model jer je prilično skup za srpsku ekonomiju, budući da generiše velike količine otpada i otpadnih voda, energetski nije efikasan, koristi skoro dva i po puta više energije po jedinici proizvoda.

Solarni paneli, solar, energija

Solarni paneli / Foto: Pixabay

- Potreba reciklatornih materijala na teritoriji gde se generiše novi proizvod stvara i novu vrednost, i mislimo da tržište Srbije, nove navike građana, nove usluge koje su se podigle u delu odgovora na pandemiju, pogotovo u platformama i novim lancima prodaje, govore da se traže takvi proizvodi od onih organskih. Zatim, nove ambalaže, materijali, nove logistike, i to je jedan novi obrazac koji treba nastaviti posle ovog procesa - kaže Mitrović.

Dodaje da je privatni sektor u Srbiji vitalan, žilav, da daje svoj otpor i da su privatnici, pored državne pomoći, "iz svojih fioka vadili novac" da bi sačuvali i zaposlene i njihova znanja, veštine.

- Mi na radaru ne vidimo otpuštanja u privatnom sektoru. On je vitalan, država je još uvek glavni navigator koji treba da pomogne i da sada dodatnim intervencijama podrži vitalne procese u sektoru privatnog biznisa, posebno u zelenom biznisu - kaže on.

- Zato smo mi posvećeni malom Šengenu, Zapadnom Balkanu, slobodnom kretanju kapitala - zaključuje direktor Centra za cirkularnu ekonomiju PKS.

Video: Siniša Mali o izgradnji metroa u Beogradu: Projekat je postao deo programa Srbija 2020-25

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>