• 5

10 zemalja koje nude najbolje uslove za lekare: Specijalisti godišnje zarade čak 350.000 dolara

, Telegraf Biznis

Prosečne godišnje zarade iz celog sveta analizirale su tri prestižne institucije, a podaci su ažurirani ove godine

 • 5
doktor

Foto: Unsplash

Lekarima su vrata u nekim državama sveta zaista maksimalno otvorena, posebno ako završe specijalizaciju, i to onu koja je deficitarna.

Ponekad u nameri da rade u inostranstvu, doktori ne uzimaju u obzir samo zaradu, tj. novac, već i neke druge kvalitete: razmenu iskustva s drugim kolegama, internacionalne seminare, rad u opremljenijim bolnicama.

Iako dobar deo lekara ne bira svoju profesiju iz finansijskih razloga, nesporno svima laska kada znaju da je profesija kojom se bave dobro plaćena. Ove zemlje nude odlične uslove za lekare.

Zarade koje možete videti u nastavku teksta jesu prosečne i godišnje, za lekare opšte prakse i specijaliste, a prvenstveno su rezultat istraživanja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, švajcarskog Saveznog zavoda za javno zdravlje i Doximity izveštaja o lekarskoj nadoknadi. Podaci su ažurirani ove godine.

Na 1. mestu liste je Luksemburg, gde lekar opšte prakse ima platu 278.900, a specijalista 352.300 dolara. Ova mala zemlja, u kojoj se prepliću nemačka i francuska kultura, takođe može biti idealno mesto za osnivanje porodice.

Na 2. mestu su SAD, pri čemu su podaci revidirani proletos, dakle, u jeku pandemije. Ipak, ova zemlja i dalje važi za jednu od najperspektivnijih za lekare: specijalisti zarađuju 350.300, a lekari opšte prakse - 242.400 dolara.

Belgija zauzima 3. poziciju, za Brisel kažu da je dobra, a mnogo povoljnija alternativa Londonu, a doktori ovde imaju platu 331.200, odnosno 138.700 dolara, u zavisnosti od nivoa obrazovanja.

Na 4. poziciji liste je Nemačka, zemlja koja je poslednjih godina primila mnogo naših lekara i medicinskih stručnjaka. Specijalisti tamo zarade oko 222.700 dolara za 12 meseci, a lekari opšte prakse - 214.700 dolara.

Dolazimo i do polovine liste, na 5. mestu je Kanada. Ta država je, između ostalog, jedna od najbolje rangiranih na listi onih u kojima je dobro živeti. Doktori opšte prakse imaju zaradu 158.200, a oni obrazovaniji - 249.000 dolara.

Na 6. mestu je Švajcarska, gde su plate za doktore od 172.800 pa do čak 228.000 dolara. Ako znate nemački, italijanski ili francuski jezik, i ako ste strastveni ljubitelj čokolade, ova zemlja je dobra opcija za vas.

Irska je zauzela 7. mesto jer daje nešto niže plate u odnosu na prethodno navedene zemlje. Tamo lekari opšte prakse godišnje zarade 164.700, a specijalisti 209.000 dolara.

Austrija, zemlja u kojoj takođe ima mnogo naših ljudi, nalazi se na 8. mestu jer lekarima nudi sledeće plate: od 141.500 do 213.200 dolara.

Holandija je, sa platama koje idu od 137.500 do 200.300 dolara, zauzela 9. mesto na listi zemalja koje lekarima nude najbolje uslove za profesionalni rad i usavršavanje.

Dolazimo i do 10. mesta na kojem je Australija. Ta država specijalistima iz oblasti medicine garantuje prosečnu godišnju platu od 210.800 dolara, dok lekari opšte prakse uglavnom zarađuju oko 104.300 dolara.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zato

  Moja usavrsava nemacki i adiooo , ovde posao dobija samo onaj sa jakom vezom ili ako da mito , dzaba sto je bila odlican student i sto je puna znanja , ali nema veze , bolje je da ode tamo gde lekari ne uzimaju novac od bolesnih .

  14
  2

  Podelite komentar

 • Ih

  Sta je to kad u Srbiji lekari u drzavnim bolnicama mlate pare koje nikad tamo nece zaraditi. Cene bilo kog specijaliste idu od sto eu pa navise, cujem hirurzi u drzavnim bolnicama naplaćuju i do 500 eu zahvate... Moze im se zato Srbija je meka za lekare

  9
  7

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke