• 0

Važna godina za CEFTA region, cilj u narednoj smanjenje čekanja na graničnim prelazima za trećinu

CEFTA-om je predsedavala Bosna i Hercegovina

  • 0
CEFTA

Foto: CEFTA

"CEFTA u pandemiji: Dostignuća i izazovi" naziv je današnje hibridne konferencije koja je otvorena na Jahorini u Bosni i Hercegovini povodom završetka CEFTA Weeka 2020. godine.

Ovaj završni događaj usledio je nakon višednevnih sastanaka i diskusija na virtuelnim platformama i
bio je prilika za sumiranje rezultata tokom 2020. godine.

Predsedavanje Bosne i Hercegovine CEFTA-om obeležila su dva velika dostignuća: održavanje i olakšavanje trgovine u vreme pandemije COVID-19 i usvajanje Zajedničkog regionalnog tržišta. Otvarajući Konferenciju, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da je ovo značajan događaj jer je BiH uspešno privela kraju predsedavanje CEFTA-om u vrlo složenim okolnostima.

- Ova konferencija se održava kako bi pokazala našu sinergiju za zajednički rad na zajedničkim ciljevima, ostavljajući nesuglasice i trgovinske prepreke sa strane. Danas vas pozivam da razgovaramo o izazovima i prilikama koji su ispred nas i o tome šta je to potrebno da učinimo zajedno kako bismo produbili našu ekonomsku integraciju. Brzom reakcijom na poremećaje trgovine početkom ove godine već smo pokazali da smo sposobni da donosimo efikasne zajedničke mere. Trgovinske koristi su svakako od vitalnog značaja, ali one samo uključuju ekonomske učinke - i to je samo deo celokupne slike. Trgovina nas takođe povezuje sa regionom i sa ostatkom sveta. Osim toga, upravo zbog bliskih i stabilnih relacija koje podstiče trgovina, možemo da uživamo u znatno mirnijim odnosima. Trgovina podstiče i konkurentnost svake od kompanija koja se nalazi na tržištu, i time ojačava i svaku od ekonomija koja učestvuje u CEFTA-i - poručio je ministar Košarac.

Članice CEFTA-e su, reagujući na brzo širenje novog korona virusa evropskim kontinentom, usvojile restriktivne mere dajući prednost zdravlju i sigurnosti svojih građana, što je takođe uključivalo ograničenje kretanja ljudi i roba. Međutim, kako bi se negativni ekonomski uticaj sveo na minimum, otvoreni su trgovinski kanali i osigurano snabdevanje osnovnim proizvodima kao što su medicinski proizvodi, hrana i proizvodi namenjeni ishrani životinja. Članice CEFTA-e dogovorile se uspostavljanje Zelenih koridora i Zelenih traka, na osnovu zajedničkog predloga Transportne zajednice i CEFTA-e.

CEFTA Sekretarijata Emir Đikić rekao je da je od uspostavljanja inicijative gotovo pola miliona kamiona koristilo blagodeti Zelenih koridora, a 20% njih imalo je koristi od Zelenih traka (kamioni koji prevoze esencijalne proizvode).

CEFTA

Foto: CEFTA

On je takođe istakao važnost četvorogodišnjeg plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta koji su lideri Zapadnog Balkana usvojili na Samitu u Sofiji u novembru 2020.

- CEFTA će imati važnu ulogu u pružanju pravnih, političkih i institucionalnih okvira za sprovođenje ove agende - dodao je Đikić. Glavni prioriteti u budućem radu će biti smanjenje vremena čekanja na graničnim prelazima za najmanje 30 odsto, između ostalog i proširivanjem Zelenih koridora i traka na graničnim prelazima i kontaktnim tačkama sa Evropskom unijom (EU) i njihovo prilagođavanje redovnom okruženju mimo pandemije. Takođe, nastojaće se da se uspostavi međusobno priznavanje dokumenata važnih za plasiranje proizvoda i usluga na regionalna tržišta, da se smanji vreme i troškovi regionalne elektronske trgovine i proširi saradnja u CEFTA-i na nova područja poput intelektualnog vlasništva i zaštite potrošača.

Dostignuća u 2020. godini

- Napredak u primeni Dodatnog protokola 5 o olakšavanju trgovine stupanjem na snagu Odluke o uzajamnom priznavanju ovlašćenih ekonomskih operatera tipa S.
- Usvajanje značajne odluke koja olakšava trgovinu voćem i povrćem.
- Primena CEFTA-ine Strategije za upravljanje carinskim rizicima je napredovala u 2020. godini.
- Ratifikacija dodatog Protokola 6 o trgovini uslugama, koji će stupiti na snagu početkom 2021. godine. To će dodatno približiti tržišta uslugama u CEFTA-i i pružiti više prilika biznisima i građanima.
- CEFTA Mapa puta za e-trgovinu, usvojena u junu za olakšavanje trgovine turističkim
uslugama na osnovu diskusija započetih u decembru.
- Kreatori politike i kompanije će imati koristi od informacija iz Baze podataka regulatornih usluga, što je novi dodatak u CEFTA-inom Paketu transparentnosti.
- Pokretanje baze podataka o Obavezujućim tarifnim informacijama(BTI) - regionalne platforme koja objedinjuje sve informacije povezane sa Naprednim rešenjima (tarifni opis i klasifikacija) iz CEFTA-e i
- Pokrenuti zvanični pregovori o unapređenju meganizma za rešavanje sporova između
članica.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari