• 1

Održan prvi sastanak Radne grupe za metro: Koji je sledeći korak?

Mali je na sastanku obavestio članove radne grupe da će u drugoj polovini januara biti potpisan Sporazum o razumevanju

  • 1
Mali, metro

Foto: Ministarstvo finansija

 

Ministar finansija Siniša Mali održao je u Palati Srbija prvi sastanak Radne grupe za realizaciju projekta „Izgradnja beogradskog metroa“. Sastanku je prisustvao i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović.

Na sastanku su razmatrane neophodne zakonske i tehničke aktivnosti, kako bi sve bilo spremno da radovi na Makiškom polju počnu krajem 2021. godine.

Ministar je ovom prilikom istakao da je sprovođenje projekta izgradnje beogradskog metroa apsolutni prioritet i dodao da je neophodno da svi članovi radne grupe, kao i uključene institucije, budu u potpunosti posvećene ovom poslu. Кako je rekao, decenijama unazad se pričalo o tom projektu, ali niko nikada ništa konkretno nije uradio. Dodao je da je sada prilika da se sprovede istorijski važna stvar za grad Beograd, upravo kao što je urađeno i sa projektom Beograd na vodi.

Mali je na sastanku obavestio članove radne grupe da će u drugoj polovini januara biti potpisan Sporazum o razumevanju između Vlade Republike Srbije, Grada Beograda, kineske i francuske strane, kojim će se po prvi put ozvaničiti saradnja francuskih i kineskih kompanija na ovom projektu. Кako je Mali istakao, nakon potpisivanja Sporazuma, srpska delegacija posetiće francusku kompaniju Alstom, gde će članovima delegacije biti predstavljena rešenja za dizajn vagona.

Prema postojećim dogovorima, francuska strana će biti zadužena za elktromehaniku, a kineska strana će se baviti građevinskim radovima na izgradnji metroa.

Podsećamo da je pre nekoliko nedelja ministar finansija Siniša Mali potpisao Sporazuma o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji sa francuskim ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom.

Video: Siniša Mali o izgradnji metroa u Beogradu: Projekar je postao deo programa Srbija 2020-25

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    Šta će BG Metro? Mali je BG za Metro pa nismo mi Moskva, London itd itd alo bre ne zadužujte se dosta više pa za Metro treba 7-8 milijardi evra ej bre!!! Zbog BG I Metroa grcaće cela Srbija unuci će da vraćaju dugove koji su sad već 35 milijardi evra ulažite pare u Poljoprivredu, Zdravstvo, Nauku, Školstvo u SELO BRE!!! Dosta više cela Srbija se preseli u gradove u BG najviše!!!

    2
    0

    Podelite komentar