• 3

"Vakcinacija je ključna za oporavak domaće ekonomije"

Marko Čadež, predsednik PKS, analizirao je ekonomsko stanje Srbije u 2020/21. godini, i došao do ovih zaključaka

  • 3
Pfizer BioNTech Fajzer Biotek vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Optimista sam kada je reč o oporavku privrede u 2021. godini, ali ta privreda više neće biti ista kao ranije, zbog čega ćemo morati da menjamo i poslovne modele i "terapiju", da bismo sačuvali one biznise koji će moći da posluju održivo - rekao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS), Marko Čadež.

U 2021. godinu Srbija, prema njegovim rečima, ulazi spremna, sa dobrim startnim pozicijama i očekivanim rastom od pet do šest odsto, na osnovu predviđanja međunarodnih finansijskih institucija.

Ipak, dodaje da je bez obzira na dalje trajanje kovida-19 u zemlji ili svetu, vakcinacija od presudnog značaja za oporavak domaće ekonomije.

"Jer, što pre krenete sa vakcinacijom, pre ćete epidemiju staviti pod kontrolu i samim tim obezbediti uslove za normalno poslovanje i privredni rast."

Ekonomski gledano, kaže Čadež, Srbija u 2021. godinu ne ulazi sa lošim rezultatima, startuje sa očuvanom ekonomskom bazom, sa industrijskom proizvodnjom na nivou 2019, čak i malo većom, sa izvozom koji je pao samo četiri do pet odsto, sa oko 2,5 milijarde evra stranih direktnih investicija uloženih, tokom pandemije, u fabrike sa najnovijom tehnologijom.

- Stižu i dobri signali iz sveta, od rasta berzanskih indeksa i cene bakra, za 25 odsto više nego početkom 2020. godine, do toga da je Azija, pre svega Kina, sačuvala ekonomsku dinamiku što je važno za Evropu kao glavnog izvoznika na kinesko tržište, ali i za Srbiju koja najviše izvozi na tržište EU - objašnjava Čadež.

Kada je reč o konkretnim merama podrške privredi, predsednik PKS ukazuje da je važno da se u tekućoj godini sa horizontalnih mera namenjenih svima - pređe na sektorski usmerene mere, ka najugroženijim delatnostima i malim biznisima, kao i da se nastavi sa jakim garantnim šemama.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trange-frange

    2. januar 2021 | 14:41

    Ma, ajte molim vas! Samo se ti spricaj! Ja necu!

  • DRagutin

    3. januar 2021 | 05:37

    Ja znam i tvrdim da će tako biti, da će svi koji putuju ili kao gastarbajteri u Srbiji ili naši ljudi na more u Grčkoj, svi će morati da budu vakcinisani! Tako da eto rešen problem sa potencijalno 2 miliona ljudi, još milion će biti dobrovoljno vakcinisano i stižemo do broja od polovine stanovnika Srbije... I problem rešen!

  • Dend

    2. januar 2021 | 23:54

    Svakako da je vakcina potrebna samo od kog proizvođača, da li od onog koji je i "proizveo" virus ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>